Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mučenia, vrážd a ďalších zločinov sa v Líbyi dopúšťajú všetky strany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Terčom zločinov sa podľa správy OSN stali aj ženy.

Ženeva 25. februára (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) zdokumentoval v Líbyi tisíce prípadov vrážd odrezaním hlavy, svojvoľného zadržiavania, únosov a mučenia, napríklad vyhladovaním, elektrickým prúdom a bitím tyčami či káblami. V Líbyi sa po páde režimu Muammara Kaddáfího zákony dodržiavajú len veľmi málo a beztrestnosť narastá, uviedol úrad v dnes vydanej správe.

OHCHR v 95-stranovej správe o Líbyi napísal, že je odôvodnene presvedčený, že porušovania zákonov o ľudských právach sa dopúšťajú všetky strany. Krajina je rozdelená medzi kmeňové zoskupenia, odnož Islamského štátu (IS), vládu v Tripolise podporovanú milíciami spriaznenými s islamistami a medzinárodne uznanú vládu vo východolíbyjskom meste Tobruk.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn uviedol, že mnoho trestných činov sa už rovná vojnovým zločinom. A vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby viac monitorovala a podporovala Líbyu, ktorá už roky zažíva rozdrobenosť a nestabilitu. Presnejšie odvtedy, ako operácia pod vedením NATO pomohla zvrhnúť Kaddáfího, uviedla tlačová agentúra AP.

Vyšetrovatelia vypočuli 250 obetí a svedkov a dostali vyše 900 sťažností. Na územie Líbye sa však dostali osobne iba raz - a len na letisko v Tripolise, pretože ich bezpečnosť bola ohrozená. Vypočúvanie sa teda uskutočňovalo v zahraničí alebo telekomunikačnými prostriedkami.

Terčom zločinov sa podľa správy stali aj ženy, ktoré páchatelia zastrašovali či sexuálne obťažovali.

Pracovník OHCHR pre Líbyu Gurdip Sangha zdôraznil, že správa sa nesústreďovala iba na aktivity odnože Islamského štátu, ktorý začal v Líbyi pôsobiť v roku 2014.

Sangha odmietol uviesť, koľko osôb vyšetrovatelia identifikovali ako prípadných porušovateľov ľudských práv, ale majú podľa jeho slov tajný zoznam, ktorý poskytnú až prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC).