Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

ČILE: Mučiteľov prezidentkinho otca odsúdili na tri roky väzenia

Bývalá prezidentka Michelle Bacheletová(v strede) na spomienkovej akcii na počesť obetí diktatúry generála Augusta Pinocheta. Foto: TASR/AP

Prezidentka Bacheletová, ktorú režim v sedemdesiatych rokoch spolu s jej matkou taktiež zatkol a mučil, nakoniec odišla do exilu a žila tam v rokoch 1975-79.

Santiago 21. novembra (TASR) - Mužov, ktorí v 70. rokoch minulého storočia mučili otca čilskej prezidentky Michelle Bacheletovej, dnes odsúdili na tri roky väzenia. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Generál vzdušných síl Alberto Bachelet zostal verný demokraticky zvolenej vláde čilského socialistického prezidenta Salvadora Allendeho, keď ho v roku 1973 zvrhol Augusto Pinochet.

Sudca Mario Carroza odsúdil plukovníkov Edgara Ceballosa a Ramóna Cáceresa, ktorí sú dnes už vo výslužbe, na tri roky väzenia za mučenie generála Bacheleta. Obaja odsúdení sa môžu proti rozsudku odvolať.

Generál Bachelet zomrel 12. marca 1974 na infarkt vo väzení po tom, ako ho mučili. Prezidentka Bacheletová, ktorú režim spolu s jej matkou taktiež zatkol a mučil, nakoniec odišla do exilu a žila tam v rokoch 1975-79.

Bacheletová ani jej vláda sa zatiaľ k verdiktu nevyjadrili.

Za Pinochetovho diktátorského režimu v rokoch 1973-90 bolo približne 3200 ľudí zabitých alebo zmizli a nikdy ich nenašli, uvádza sa v oficiálnych správach o diktatúre. Predstavitelia režimu podľa všeobecného presvedčenia mučili ďalších 35.000 ľudí.