Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Mun Če-in: Severná Kórea a USA musia urobiť odvážne rozhodnutia

Severokórejský vodca Kim Čong-un (vľavo) a juhokórejský prezident Mun Če-in si podávajú ruky v dedine Pchanmundžom ležiacej v demilitarizovanej zóne medzi oboma kórejskými štátmi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Munove vyjadrenia prišli týždeň pred tým, ako sa tento rok už tretíkrát stretne so severokórejským vodcom Kim Čong-unom na rozhovoroch o denuklearizácii a mieri na Kórejskom polostrove.

Soul 11. septembra (TASR) - Juhokórejský prezident Mun Če-in vyzval v utorok Severnú Kóreu a Spojené štáty, aby "urobili odvážne rozhodnutia" s cieľom prelomiť diplomatickú patovú situáciu okolo nukleárnych ambícií Pchjongjangu. Podľa vlastných slov bude medzi nimi naďalej pôsobiť ako sprostredkovateľ, informuje agentúra AP.

Munove vyjadrenia prišli týždeň pred tým, ako sa tento rok už tretíkrát stretne so severokórejským vodcom Kim Čong-unom na rozhovoroch o denuklearizácii a mieri na Kórejskom polostrove. Mun zdôraznil, že tento summit musí viesť k ďalšiemu "veľkému kroku" k zbaveniu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) jadrových zbraní.

Nové rozhovory sa budú konať v dôležitom čase pre celkové diplomatické snahy týkajúce sa KĽDR. Tie však v súčasnosti uviazli, keďže Washington a Pchjongjang si vzájomne adresujú výčitky, pokiaľ ide o to, ako plniť prísľuby denuklearizácie Severnej Kórey z júnového summitu Kima a prezidenta USA Donalda Trumpa.

"Severná Kórea musí uskutočniť svoje jadrové odzbrojenie a Spojené štáty musia podniknúť zodpovedajúci krok," povedal Mun na utorkovom zasadnutí svojho kabinetu. "V rámci takéhoto procesu musia obidve krajiny ustúpiť od svojej hlboko zakorenenej vzájomnej nedôvery spôsobenej 70 rokmi nepriateľských vzťahov."

Juhokórejský líder dodal, že Soul nemá inú možnosť, len byť prostredníkom medzi týmito dvoma krajinami a podporovať dialóg, o čo ho podľa jeho slov požiadali Trump i Kim. Mun Če-in si želá, aby sa "skutočné rozhovory" Washingtonu a Pchjongjangu obnovili čoskoro.

Nový osobitný vyslanec USA pre Severnú Kóreu Steve Biegun v utorok počas návštevy Soulu zdôraznil potrebu pokračovať k "nukleárnej diplomacii".

"Máme pred sebou ťažkú prácu. Máme však aj ohromnú príležitosť vytvorenú prezidentom Trumpom, prezidentom Munom a predsedom Kimom. Musíme urobiť všetko, aby sme ju čo najviac využili," povedal Biegun.

Juhokórejskí predstavitelia uviedli, že Kim im nedávno povedal, že je naďalej oddaný bezjadrovému Kórejskému polostrovu, pričom stále dôveruje Trumpovi. Biely dom v pondelok oznámil, že Trump dostal od Kima žiadosť o stanovenie termínu ich ďalšieho stretnutia.