Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mursího obvinili z poskytnutia tajných materiálov Kataru

Na snímke z egyptskej štátnej TV zosadený egyptský prezident Muhammad Mursí stojí v klietke pre obžalovaných na súde v Káhire. Foto: TASR/AP

Ide už o štvrté konanie, ktoré začali úrady voči tejto bývalej hlave štátu.

Káhira 28. augusta (TASR) - Egyptská prokuratúra vzniesla ďalšie obvinenia voči zvrhnutému islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu ohľadom poskytnutia tajných dokumentov Kataru, ktorý je spojencom jeho Moslimského bratstva. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na justičné zdroje.

Ide už o štvrté konanie, ktoré začali úrady voči tejto bývalej hlave štátu. Prokuratúra spája s predmetným zločinom aj panarabskú spravodajskú stanicu al-Džazíra so sídlom katarskej Dauhe.

Nemenovaný súdny činiteľ uviedol, že Mursí počas svojho prezidentského obdobia poskytol katarskej strane prostredníctvom al-Džazíry tajné štátne materiály, čím "poškodil národnú bezpečnosť".

Mursí taktiež čelí obvineniam zo spiknutia sa so zahraničnými skupinami, navádzania na vraždy svojich oponentov a organizovania útekov z väzenia počas povstania z roku 2011, kedy došlo k zvrhnutiu jeho predchodcu Husního Mubaraka.