Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Mursího stúpencov odsúdili na doživotie za útoky na armádu

Stúpenci zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího počas protestu proti armádou podporovanej dočasnej vláde Foto: TASR/AP

Egyptská armáda vtedy násilne rozohnala dva protestné tábory Mursího prívržencov v Káhire, čo vyvolalo demonštrácie a výtržnosti islamistov po celej krajine.

Káhira 3. septembra (TASR) - Egyptský vojenský súd vymeral dnes doživotný trest 11 stúpencom zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorých usvedčil z útokov na armádu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptský armádny zdroj.

Prokuratúra obvinila skupinu mužov zo zranenia siedmich vojakov a hádzania zápalných fliaš na armádne budovy počas nepokojov v meste Suez zo 14. augusta. Ďalších 45 spoluobvinených podľa agentúry DPA odsúdili na päť rokov väzenia.

Egyptská armáda vtedy násilne rozohnala dva protestné tábory Mursího prívržencov v Káhire, čo vyvolalo demonštrácie a výtržnosti islamistov po celej krajine. O život vtedy prišli stovky civilistov a desiatky policajtov.

Od vojenského prevratu z 3. júla, pri ktorom armáda zosadila prezidenta Mursího, zahynulo pri nepokojoch v Egypte už viac ako 1000 ľudí. Poprední lídri Mursího Moslimského bratstva budú na súde čeliť obvineniam z podnecovania násilností.