Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bývalého pakistanského diktátora Mušarráfa prepustia na kauciu

Na archívnej snímke z 15. apríla 2013 bývalý pakistanský prezident Parvíz Mušaráf v Islamabáde. Foto: TASR/AP

Mušarráf čelí viacerým obvineniam, ktoré mu znemožňujú opustiť krajinu, ale viacerí pozorovatelia uviedli, že sa nájde dôvod pre jeho vycestovanie.

Rávalpindí 9. októbra (TASR) - Bývalý pakistanský vojenský diktátor Parvíz Mušarráf môže opustiť krajinu a odletieť do Dubaja. Umožní mu to rozhodnutie súdu, ktorý mu dovolil ukončiť domáce väzenie na kauciu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Väzenský personál v jeho dome sa pobalí a odíde hneď ako dostane rozkaz od nižšieho súdu," povedal Ahmad Ráza Kasurí, ktorý vedie tím obhajcov bývalého diktátora.

"Mušarráf smie do Dubaja odletieť zajtra, keď budú tieto právne formality hotové," dodal.

Osud bývalého vojenského diktátora bol predmetom špekulácií od chvíle, ako ho tento rok uväznili. Pakistan tým porušil v krajine nepísané pravidlo, že vysokí vojenskí predstavitelia sú nepostihnuteľní, dokonca aj po odchode na odpočinok.

Najvyšší súd rozhodol, že "žiadosť o kauciu bola prijatá, čaká sa na úhradu dvoch platieb po jednom milióne rupií". Spolu tak Mušarráf musí v prepočte zaplatiť necelých 14.000 eur.

Mušarráf čelí viacerým obvineniam, ktoré mu znemožňujú opustiť krajinu, ale viacerí pozorovatelia uviedli, že sa nájde dôvod pre jeho vycestovanie. Najpravdepodobnejšie to bude zdravotný stav, napísala Reuters.

Bývalý diktátor prevzal moc po prevrate v roku 1999, keď bol hlavným veliteľom armády. Neskôr sa stal aj prezidentom. Odstúpil, keď vo voľbách v roku 2008 zvíťazila strana zavraždenej bývalej premiérky Bénazír Bhuttovej.