Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Musk, Zuckerberg a ďalší v Kongrese diskutovali o umelej inteligencii

Na snímke Elon Musk, generálny riaditeľ spoločnosti X, predtým známej ako Twitter, prichádza na stretnutie popredných technologických riaditeľov za zatvorenými dverami, aby diskutovali o prioritách a rizikách spojených s umelou inteligenciou, streda, 13. september 2023. Foto: TASR/AP

Na fóre sa okrem zakladateľa spoločnosti Tesla Elona Muska či šéfa spoločnosti Meta Zuckerberga zúčastnil aj Sam Altman z vývojárskej spoločnosti OpenAI a zakladateľ Microsoftu Bill Gates.

Washington 14. septembra (TASR) - Elon Musk, Mark Zuckerberg a ďalšie osobnosti z oblasti technológií v stredu v americkom Kongrese diskutovali o plánoch v oblasti umelej inteligencie (artificial intelligence - AI). Spojené štáty pripravujú návrh legislatívy s cieľom lepšie tieto technológie kontrolovať. Správu o tom TASR prevzala z agentúry AFP.

Vodca demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer plánuje viacero tzv. fór o inováciách v oblasti umelej inteligencie, na ktorých zákonodarcovia môžu klásť otázky lídrom z oblasti technológií.

To, či sa Kongresu podarí schváliť legislatívu s jasnými pravidlami na obmedzenie AI, však nie je jasné pre názorové rozdiely a blížiace sa prezidentské voľby v novembri 2024.

Európa dosiahla pri regulácii využívania AI už značný pokrok, americkí zákonodarcovia sú preto vystavení tlaku, aby sa vyhli zaostávaniu a možným negatívnym následkom využívania AI, ako sú strata pracovných miest či dezinformácie, konštatovala AFP.

Schumer povedal, že predstavitelia oboch hlavných politických strán v USA v stredu začínajú debatovať o pravidlách v oblasti AI, ktoré by mal Kongres schváliť. "S AI nemôžeme by ako pštrosy strkajúce hlavy do piesku," zdôraznil.

Na fóre sa okrem zakladateľa spoločnosti Tesla Elona Muska či šéfa spoločnosti Meta Zuckerberga zúčastnil aj Sam Altman z vývojárskej spoločnosti OpenAI a zakladateľ Microsoftu Bill Gates. Účastníci fóra počas troch hodín rokovali o rôznych témach vrátane rizík a potenciálu AI. Médiá na podujatie prístup nemali, doplnila AFP.