Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Mustafu Labsiho odsúdili v Alžírsku za účasť v teroristickej skupine

Mustafa Labsi (vľavo) Foto: TASR/Martin Baumann

Labsi bol v Európe podozrivý aj zo spolupráce s medzinárodnou teroristickou organizáciou al-Káida.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Alžírčana Mustafu Labsiho, ktorý hľadal útočisko aj na Slovensku, odsúdili v novom súdnom konaní pred alžírskym súdom na trojročný trest s podmienečným odkladom.

Informovala o tom dnes zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu Marica Pirošíková. Stíhaný bol za spoluprácu s radikálmi.

Po vyhostení Labsiho do Alžírska v roku 2010 bol podľa Pirošíkovej zrušený odsudzujúci rozsudok voči nemu, ktorý vyhlásili v jeho neprítomnosti, a začalo sa nové trestné konanie. "V tomto trestnom konaní bol pán Labsi odsúdený na trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odložením výkonu trestu v trvaní jedného roka," informovala Pirošíková.

Dodala, že Labsi dostal aj trest v podobne finančnej pokuty vo výške 500.000 alžírskych dinárov za účasť v teroristickej skupine v zahraničí, zákaz výkonu verejných funkcií a zákaz výkonu majetkových práv.

"Vzhľadom na podmienečné odloženie výkonu trestu bol pán Labsi 2. mája 2012 prepustený na slobodu," uviedla Pirošíková na internetovej stránke rezortu spravodlivosti. Slovenskú republiku o tom podľa nej oficiálne informovalo alžírske veľvyslanectvo vo Viedni 25. októbra 2012.

Labsi bol v Európe podozrivý aj zo spolupráce s medzinárodnou teroristickou organizáciou al-Káida. Dlhé roky "zamestnával" nielen slovenské súdy, ale aj orgány v Kanade, vo Francúzsku a v Rakúsku. Pred slovenskými súdmi sa bránil pred vyhostením tým, že by mu vo vlasti hrozilo mučenie. Slovensko nakoniec proti svojej vôli opustil, keď bol v roku 2010 transportovaný do Alžírska.