Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Muž obvinený z útoku na kasárne britskej armády sa priznal

Foto: Ilustračné foto

Muž je spolu s ďalšími štyrmi osobami obvinený, že odpálili z improvizovaných mínometov na kasárne britskej armády v Osnabrücku tri mínometné granáty.


Osnabrück 26. júla (TASR) - Štyridsaťosemročný muž sa dnes priznal k účasti na mínometnom útoku Dočasnej írskej republikánskej armády (PIRA) na kasárne britskej armády v nemeckom meste Osnabrück v roku 1996.

Muž, ktorého zadržali v decembri na letisku vo Frankfurte nad Mohanom, je spolu s ďalšími štyrmi osobami obvinený, že odpálili z improvizovaných mínometov na kasárne britskej armády v Osnabrücku tri mínometné granáty. Výbuchy granátov spôsobili značné materiálne škody na budove kasární, avšak nikto zo 150 vojakov, ktorí sa v kasárňach nachádzali, neutrpel zranenia.

Muž vo vyhlásení, ktoré prečítal na súde jeho právnik, potvrdil obvinenia vznesené voči nemu prokuratúrou. Uviedol, že sa na mínometnom útoku na kasárne 28. júna 1996 zúčastnil a inštaloval zariadenie na odpaľovanie mínometných granátov na nákladnom automobile. Podľa vlastných slov nechcel zabiť čo najviac britských vojakov, ale iba im ukázať, že nie sú v bezpečí mimo Veľkej Británie a Írska. Muž, ktorého meno nezverejnili, dodal, že už nepovažuje terorizmus a násilie za súčasť politických aktivít. Svojich možných komplicov pritom nemenoval. Vynesenie verdiktu sa očakáva v decembri, uvádza agentúra AP.

V roku 2003 iný nemecký súd odsúdil jedného zo štyroch podozrivých na šesť a pol roka vo väzení za jeho účasť na útoku, ktorý vykonala Dočasná írska republikánska armáda (PIRA) - polovojenská organizácia, ktorá sa považovala za nástupníčku Írskej republikánskej armády (IRA).