Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Muž podozrivý zo streľby v mešitách predstúpil pred súd

Na videosnímke údajný strelec jazdí a pozerá sa na tri zbrane na strane spolujazdca 15. marca 2019 na Novom Zélande. Foto: TASR/AP

Podozrivý zverejnil na sociálnych sieťach svoj manifest, v ktorom sa identifikoval ako Brandon Tarrant, a povedal, že chcel pomstiť útoky, ktoré spáchali moslimovia v Európe.

Christchurch 16. marca (TASR) - Muž podozrivý najmenej z jedného z piatkových útokov, ktoré si v meste Christchurch na Novom Zélande vyžiadali minimálne 49 obetí, predstúpil v sobotu pred súd. Informovala o tom agentúra AP.

Brentona Tarranta podľa AP priviedli dvaja členovia stráže pred sudcu, od ktorého si vypočul obvinenie z vraždy. Celý proces trval približne len jednu minútu. Tarrant sa má znova postaviť pred súd 5. apríla.

Sudca po tom, ako podozrivého odviedli, povedal, že aj keď je v zatiaľ obvinený len z vraždy, je logické domnievať sa, že budú vznesené aj ďalšie obvinenia.

Podozrivý zverejnil na sociálnych sieťach svoj manifest, v ktorom sa identifikoval ako Brandon Tarrant, a povedal, že chcel pomstiť útoky, ktoré spáchali moslimovia v Európe, dopĺňa AP.

Piatkové útoky v dvoch mešitách v meste Christchurch si vyžiadali najmenej 49 obetí na životoch.

Hlavný podozrivý z Christchurchu legálne vlastnil päť zbraní


Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že hlavný podozrivý zo streľby v dvoch mešitách v hlavnom meste Christchurch mal v legálnom vlastníctve päť zbraní, ktoré boli použité pri útokoch. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Premiérka v sobotu miestneho času povedala, že v krajine po útokoch nastanú zmeny v legislatíve v oblasti vlastníctva zbraní. Zmeny však nešpecifikovala.

Hlavný podozrivý je Austrálčan, ktorý podľa premiérkiných slov cestoval po svete a ojedinele sa zdržiaval na Novom Zélande. Pred súd mal predstúpiť v sobotu ráno na základe obvinenia z vraždy.

Polícia podľa Ardenovej stále vyšetruje, či ďalší dvaja zatknutí podozriví boli priamo zapojení do streľby.

Medzi obeťami streľby v meste Christchurch sú aj deti


Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v sobotu oznámila, že medzi mŕtvymi a zranenými v dôsledku piatkových útokov na dve mešity v meste Christchurch sú aj deti. Informovala o tom agentúra DPA.

Pri útoku utrpelo zranenia 39 ľudí, ktorých ošetrujú v nemocnici, 11 z nich je na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedla Ardernová. Medzi zranenými sú podľa premiérkiných slov deti aj starší občania, muži aj ženy.