Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Muž v Rakúsku strieľal na koncerte, zabil troch ľudí, 11 je zranených

Na snímke z televízneho záznamu políciou zabezpečné miesto tragickej streľby v rakúskom Nenzingu 22. mája 2016. Foto: TASR/AP

Tesne pred incidentom sa však hádal s neznámou ženou na parkovisku a následne vytiahol z auta zbraň.

Bratislava 22.mája 2016 (Teraz.sk/TASR) - Nenzing 22. mája (TASR) - Troch mŕtvych a 11 zranených si vyžiadala dnes nadránom streľba na rockovom koncerte v meste Nenzing na západe Rakúska, kde zaútočil na prítomných ľudí 27-ročný muž. Agentúra APA o tom informuje s odvolaním sa na políciu rakúskej spolkovej krajiny Vorarlbersko.

Podľa zverejnených údajov začal ozbrojený muž zrejme bezhlavo strieľať do davu, pričom usmrtil dvoch návštevníkov a 11 zranil. Následne odišiel na priľahlé parkovisko, kde spáchal samovraždu.

Okolnosti tragédie sú zatiaľ nejasné, polícia však uviedla, že páchateľ sa pred útokom pohádal na parkovisku s bližšie neidentifikovanou ženou. Po vyostrení tejto hádky muž vytiahol strelnú zbraň zo svojho vozidla, aby ju použil na blízkom priestranstve, kde sa konal koncert za prítomnosti približne 150 ľudí. Uvedená žena vyviazla z útoku nezranená.

Usporiadateľom koncertu bol motorkársky klub, podľa polície však medzi návštevníkmi neboli len fanúšikovia motocyklov.

Zranené osoby previezli do okolitých nemocníc, pričom zatiaľ nebolo jasné, či sa niektorá z nich nachádza v ohrození života, dodáva APA.

Na snímke z televízneho záznamu prehľadávajú kriminalistickí experti miesto tragickej streľby v rakúskom Nenzingu 22. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Útočník na koncerte postrelil aj cudzincov, obeťami sú muži z okolia

Obeťami dnešnej streľby na koncerte sú dvaja muži vo veku 33 a 48 rokov, ktorí pochádzali z daného regiónu. Zo spolkovej krajiny Vorarlbersko, kde Nenzing leží, pochádzal taktiež 27-ročný útočník, ktorý nakoniec zastrelil aj seba, informuje agentúra APA s odvolaním sa na vyjadrenia polície.

Medzi 11 zranenými osobami vo veku 25-53 rokov sú dvaja cudzinci - 49-ročná žena zo Švajčiarska a 44-ročný muž z Lichtenštajnska. Zvyšok tvoria prevažne obyvatelia Vorarlberska. Podľa APA utrpelo viacero ľudí ťažké zranenia, pričom jedna osoba sa na poludnie stále nachádzala v ohrození života.

Okolnosti útoku, pri ktorom páchateľ nadránom spustil paľbu do návštevníkov koncertu organizovaného motorkárskym klubom, sú stále nejasné a podrobnejšie informácie by mala polícia poskytnúť verejnosti až v pondelok.

Starosta Nenzingu sa pre APA vyjadril, že útočník vystrelil odhadom 30-40 rán. Nie je pritom známe, či mal zbraň v legálnej držbe. Návštevníci koncertu, medzi ktorými bolo aj mnoho mladistvých, sa v panike rozbehli do priľahlých lesov a niektorí z nich skončili dokonca na diaľnici.