Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Muža podozrivého z útokov v meste Christchursch obvinili z terorizmu

Na archívnej snímke z videa CCTV Brenton Tarrant. Foto: FOTO TASR/AP

Tarrant čelí tiež celkovo už 51 obvineniam zo zabitia po tom, ako na začiatku mesiaca v nemocnici podľahol zraneniam - utrpeným pri Tarrantovom útoku - muž z Turecka.

Wellington 21. mája (TASR) - Brenton Tarrant, ktorému je pripisovaná zodpovednosť z marcových útokov na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, bol obžalovaný z terorizmu a zabitia 51 osôb. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie novozélandskej polície o tom informuje agentúra AP.

Na základe týchto obvinení hrozí 28-ročnému Austrálčanovi maximálny trest doživotného odňatia slobody. Ako upozorňuje AP, pôjde taktiež o test novozélandských zákonov o terorizme, ktoré tento ostrovný štát prijal v roku 2002.

Polícia ďalej uviedla, že Tarrant čelí tiež celkovo už 51 obvineniam zo zabitia po tom, ako na začiatku mesiaca v nemocnici podľahol zraneniam - utrpeným pri Tarrantovom útoku - muž z Turecka.

Polícia o týchto skutočnostiach informovala na stretnutí s preživšími a pozostalými po obetiach streľby, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 200 ľudí.

Útoky v Christchurchi sa odohrali 15. marca a ich za páchateľa bol označený 28-ročný pravicový extrémista Brenton Tarrant, ktorý v mešitách Al Noor a Linwood zastrelil 51 ľudí a ďalšie desiatky zranil.