Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Muža podozrivého zo zastrelenia Kurdov v Paríži obvinili z vraždy

Policajt stojí pri mieste, ktoré uzatvorila polícia po streľbe v centre Paríža v piatok 23. decembra 2022. Streľba si vyžiadala troch mŕtvych a troch zranených. Foto: TASR - AP

Obvinený 69-ročný muž útok zdôvodnil "patologickou nenávisťou" voči cudzincom.

Paríž 27. decembra (TASR) - Francúzsky súd v pondelok obvinil muža podozrivého z piatkovej streľby pred kurdským kultúrnym strediskom v Paríži, pri ktorej zahynuli tri osoby, z vraždy, pokusu o vraždu a nelegálnej držby zbrane. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Obvinený 69-ročný muž útok zdôvodnil "patologickou nenávisťou" voči cudzincom. Polícia ho po útoku na mieste zatkla a previezla na psychiatrickú kliniku, odkiaľ sa v nedeľu vrátil späť do väzby.

Súd páchateľa obvinil z vraždy a pokusu o vraždu motivovaných rasovou, etnickou, národnostnou a náboženskou neznášanlivosťou, ako aj z nezákonného zaobstarania a držby strelnej zbrane.

Agentúra AFP pripomína, že streľba v kurdskom centre i priľahlom kaderníckom salóne vyvolala paniku v 10. parížskom obvode, rušnej časti francúzskej metropoly s množstvom obchodov a reštaurácií, ale aj s početným obyvateľstvom kurdského pôvodu.

Príslušníci kurdskej menšiny vo Francúzsku a aktivisti proti rasizmu v sobotu a pondelok spoločne demonštrovali, aby prejavili žiaľ a hnev. Tieto zhromaždenia boli prevažne pokojné, pochodujúci niesli portréty obetí.

Niektorí mladí ľudia hádzali predmety a podpaľovali autá aj smetné koše a polícia použila slzotvorný plyn na rozohnanie davu. Hovorca Kurdskej demokratickej rady vo Francúzsku povedal, že násilnosti sa začali po tom, čo sa objavilo auto s ľuďmi mávajúcimi tureckou vlajkou. Niektorí pochodujúci niesli vlajky Strany kurdských pracujúcich (PKK).