Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Muzalas: Migrantov uviaznutých v Grécku môže byť v marci až 70.000

Migranti, archívne foto Foto: TASR/AP

Nasadenie NATO proti pašerákom v Egejskom mori by mohlo obmedziť prílev migrantov výrazne, až o 70 percent, úplne zastavenie migrácie však nemožno dosiahnuť, zdôraznil.

Atény 28. februára (TASR) - Počet utečencov a migrantov uviaznutých v Grécku by mohol v najbližších týždňoch dosiahnuť 70.000, uviedol dnes námestník gréckeho ministra vnútra pre imigračnú politiku Ioannis Muzalas. Nasadenie NATO proti pašerákom v Egejskom mori by mohlo obmedziť prílev migrantov výrazne, až o 70 percent, úplne zastavenie migrácie však nemožno dosiahnuť, zdôraznil.

"Odhadujeme, že počet ľudí, ktorých budeme mať v našej krajine uviaznutých, bude od 50.000 do 70.000... Myslím si, že v nadchádzajúcom mesiaci," povedal Muzalas pre grécku televíziu Mega. Aktuálne sa podľa neho v Grécku nachádza okolo 22.000 migrantov a utečencov, píše agentúra Reuters.

V celom Grécku momentálne prebieha úsilie o zabezpečenie miest na prijímanie utečencov, ide však len o núdzové tábory, uviedol Muzalas. S Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) okrem toho plánujú výrobu televízneho spotu pre krajiny pôvodu utečencov. Pohraničné mesto "Idomeni je uzavreté. Nepredávajte svoje domy, aby ste išli do Grécka!", má podľa Muzalasa znieť odkaz v spote.

"Neotvorili sme hranice. Nenechali sme ani nikoho utopiť sa v mori. Ak by ich krajiny strednej Európy nepozvali, utečenci by neprišli do Grécka," vyhlásil Muzalas podľa agentúry DPA.

Tá konštatuje, že ak krajiny na tzv. balkánskej trase naďalej budú púšťať cez svoje hranice len niekoľko sto utečencov za deň, mohol by sa počet ľudí uviaznutých v Grécku do leta zvýšiť na 200.000. Z aktuálnych údajov UNHCR totiž vyplýva, že z Turecka prichádza na grécke ostrovy denne v priemere 3000 ľudí.