Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Múzeum Auschwitz v Poľsku si pripomína obete holokaustu

Na archívnej snímke budova pri vstupe do bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime Foto: TASR/AP

V sobotu sa na spomienkovej ceremónii na mieste bývalého tábora zúčastní aj približne 20 preživších.

Varšava 27. januára (TASR) - Múzeum zriadené v komplexe bývalého nacistického tábora Auschwitz pri príležitosti 79. výročia jeho oslobodenia v sobotu venuje svoju výstavu podobizniam, ktoré nakreslili prevažne väzni. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Na spomienkovej udalosti 27. januára, na ktorý pripadá aj Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, budú predstavené kresby z tábora, ktoré symbolizujú individuálnu ľudskú bytosť, uviedlo múzuem pri poľskom meste Osvienčim prostredníctvom vyhlásenia.

Riaditeľ Piotr Cywinski v tejto súvislosti poznamenal, že až príliš mnoho ľudí si tábor Auschwitz-Birkenau, ktorý pred 79 rokmi oslobodili oddiely Červenej armády, dnes spája predovšetkým s jeho areálom - ostnatým drôtom, barakmi a strážnymi vežami.

"Je to prázdny priestor plný pozostatkov architektúry tábora. Pritom dráma a význam Osvienčimu nie sú o pamiatkach, ale o ľuďoch," povedal.

V sobotu sa na spomienkovej ceremónii na mieste bývalého tábora zúčastní aj približne 20 preživších.

Koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau, vybudovaný nacistickým Nemeckom na území okupovaného Poľska, sa stal celosvetovým symbolom holokaustu. V rokoch 1940–1945 tam prišlo o život až milión židov a ďalších 100.000 osôb nežidovského pôvodu.

Naprieč Nemeckom sa budú v tento deň konať viaceré udalosti na pamiatku obetí. Tamojšia ministerka vnútra Nancy Faeserová prednesie prejav v bývalom koncentračnom tábore Ravensbrück, do ktorého boli výlučne umiestňované ženy.

Ústredná rada židov v Nemecku (ZdJ) medzičasom zverejnila brožúru, v ktorej varovala pred zrovnávaním holokaustu s inými genocídami.