Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muži obvinení z vraždy maltskej novinárky boli formálne obžalovaní

Na archívnej snímke zo 4. apríla 2016 maltská investigatívna novinárka Daphne Caruanová Galiziová. Foto: TASR/AP

Caruanová-Galiziová (53) bývala jedným z najznámejších novinárov na Malte, pričom pravidelne písala články o podozreniach z korupcie v tejto stredomorskej krajine.

Valletta 16. júla (TASR) - Traja muži obvinení z vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej boli formálne obžalovaní. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Generálny prokurátor Peter Grech podal obžalobu voči Alfredovi Degiorgiovi, Georgeovi Degiorgioovi a Vinceovi Muscatovi v utorok ráno, čo podľa denníka Malta Today v praxi znamená, že nebudú môcť byť prepustení na kauciu.

Vyšetrovatelia zhromažďovali dôkazy voči trojici mužov od decembra 2017, keď boli zatknutí pri razii v meste Marsa a krátko nato obvinení.

Podľa maltského zákona má prokuratúra teraz 20 mesiacov, aby vytýčila dátum súdneho procesu s bratmi Degiorgiovcami a Muscatom. 

K najnovšiemu vývoju v prípade došlo po tom, ako bol úrad maltského generálneho prokurátora vystavený kritike za prieťahy pri vydaní návrhu obžaloby, ako aj po tom, ako Rada Európy nedávno kritizovala Maltu za spôsob vyšetrovania vraždy investigatívnej novinárky spred jeden a pol roka. Priebeh a stav vyšetrovania vraždy opakovane kritizujú aj pozostalí po novinárke.

Agentúra DPA poznamenáva, že kým voči traja obvineným bola podaná žaloba, objednávateľ vraždy Caruanovej-Galiziovej je stále neznámy.

Caruanová-Galiziová (53) bývala jedným z najznámejších novinárov na Malte, pričom pravidelne písala články o podozreniach z korupcie v tejto stredomorskej krajine. O život prišla 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.