Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Mužom na úteku po útokoch v Bruseli je Najim Laachraoui

Muž na úteku, ktorý má mať na svedomí výbuchy v Bruseli. Foto: TASR/AP

Okrem Laachraouiho je známa aj identita dvoch ďalších útočníkov: ide o bratov Khalida a Brahima Bakraouiovcov, informovala dnes belgická televízia RTBF s odvolaním sa na policajné zdroje.

Brusel 23. marca (TASR) - Tretím mužom, ktorý je podozrivý zo spáchania utorkových atentátov v Bruseli, je zrejme Najim Laachraoui, informoval na svojej webovej stránke belgický denník La Derniére Heure. Ide o muža, ktorý je po explóziách na letisku Zaventem na úteku a polícia po ňom pátra.

Okrem Laachraouiho je známa aj identita dvoch ďalších útočníkov: ide o bratov Khalida a Brahima Bakraouiovcov, informovala dnes belgická televízia RTBF s odvolaním sa na policajné zdroje.

Belgická prokuratúra uplynulý pondelok identifikovala Laachraouiho ako ďalšieho komplica teroristických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali vlani 13. novembra. Laachraoui dovtedy v spisoch vystupoval pod falošnou identitou ako Soufiane Kayal. Ide o muža, ktorý sa narodil v roku 1991 a vo februári 2013 odišiel do Sýrie.

Podľa belgických úradov sa stopy Laachraouiho DNA našli v prenajatom dome v meste Auvelais, ako aj v byte na ulici Henriho Bergého na bruselskom predmestí Schaerbeek. Obe nehnuteľnosti využívala skupina osôb podozrivých z terorizmu.

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie na viacerých miestach 10. a 11. parížskeho obvodu, ako aj na predmestí Saint-Denis.

Francúzska a belgická polícia po oboch mužoch vyhlásila 4. decembra 2015 pátranie, pričom upozornila, že ide o nebezpečné a pravdepodobne aj ozbrojené osoby. Obaja v minulosti používali falošné doklady.

Belgická prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že Najim Laachraoui bol 9. septembra 2015 kontrolovaný na hraniciach Maďarska a Rakúska. V aute značky Mercedes s ním boli aj Salah Abdeslam a Mohamed Belkaid. Druhý menovaný prišiel o život 15. marca pri policajnej razii v bruselskej štvrti Forest. Abdeslamovi sa vtedy podarilo uniknúť, ale 18. marca ho polícia zatkla na inom mieste v Bruseli. Momentálne je vo väzení v Brugách a rozhoduje sa o jeho vydaní do Francúzska.

Belgické úrady vyzvali verejnosť na pomoc pri pátraní po Najimovi Laachraouim, ako aj po Mohamedovi Abrinim, ktorého zachytila bezpečnostná kamera spolu so Salahom Abdeslamom na čerpacej stanici pri ceste smerom na Paríž, a to dva dni pred atentátmi z 13. novembra 2015.