Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Červený kríž: Pri útoku na konvoj v Sudáne zahynuli dvaja vodiči

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K útoku došlo, keď sa humanitárny tím vracal z misie na posúdenie situácie v komunitách zasiahnutých ozbrojeným konfliktom v regióne, informoval MVČK.

Chartúm 3. mája (TASR) - Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia pri útoku ozbrojencov na humanitárny konvoj Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) v sudánskom Južnom Dárfúre. Oznámil to vo štvrtok Červený kríž, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

K útoku došlo, keď sa humanitárny tím vracal z misie na posúdenie situácie v komunitách zasiahnutých ozbrojeným konfliktom v regióne, informoval MVČK. Dodal, že o život prišli dvaja vodiči a zranenia utrpeli traja členovia tímu.

Sudán sužuje od vlaňajšieho apríla ozbrojený konflikt, ktorý rozpútali dvaja znepriatelení generáli – Abdal Fattáh Burhán stojaci na čele regulárnej sudánskej armády a jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daklú, ktorý je vodcom polovojenských Síl rýchlej podpory (RSF). Od vypuknutia bojov utieklo z domovov najmenej 8,5 milióna ľudí.

Červený kríž neuviedol, kto nesie vinu za útok. Vyzval na okamžitú ochranu všetkých civilistov vrátane humanitárnych pracovníkov a zdravotníckeho personálu.