Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Červený kríž sprevádzal sanitky so zranenými k priechodu Rafah

Sanitky prevážajú zranených Palestínčanov z pásma Gazy do Egypta cez hraničný priechod Rafah v stredu 1. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Pacientov previezli do nemocníc v Egypte v rámci dohody medzi Egyptom, Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Gaza 6. novembra (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v pondelok sprevádzal konvoj štyroch sanitiek, ktoré prevážali sedem vážne zranených pacientov z nemocnice v Gaze do Egypta cez hraničný priechod Rafah. Pre agentúru AP to povedala hovorkyňa MVČK Jessica Moussanová, informuje TASR.

Pacientov previezli do nemocníc v Egypte v rámci dohody medzi Egyptom, Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Dohoda tiež umožňuje pokračovanie evakuácie držiteľov zahraničných pasov z pásma Gazy.

Egypt otvoril hraničný priechod Rafah minulú stredu prvýkrát od vypuknutia konfliktu v pásme Gazy pre cudzincov, ľudí s dvojakým občianstvom a zranených Palestínčanov. Dovtedy cezeň vpúšťal do pásma Gazy len humanitárnu pomoc.

Hnutie Hamas, ktoré je v Gaze pri moci od roku 2007, však v sobotu večer dočasne pozastavilo evakuáciu cez Rafah pre spor s Izraelom ohľadom zaručenia bezpečných trás pre sanitky, ktoré vozia zranených z pásma Gazy k hraniciam s Egyptom. Priechod Rafah znovu otvorili pre evakuáciu v pondelok.