Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Za posledných desať dní bolo v Sýrii zničených desať nemocníc

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzinárodný výbor Červeného kríža v oznámení uviedol, že Sýria zažíva najhoršiu vlnu bojov od vlaňajšieho decembra.

Ženeva 6. októbra (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) včera oznámil, že za posledných desať dní bolo v Sýrii poškodených desať nemocníc, takže státisíce ľudí zostali bez zdravotnej starostlivosti.

MVČK v oznámení uviedol, že Sýria zažíva najhoršiu vlnu bojov od vlaňajšieho decembra, keď vládne sily prezidenta Bašára Asada dobyli východnú časť mesta Aleppo, dovtedy kontrolovanú povstalcami.

MVČK je podľa svojich slov vydesený správami o stovkách civilných obetí a zničených nemocniciach i školách.

Šéfka delegácie MVČK v Sýrii Marianne Gasserová uviedla, že posledné dva týždne "vidíme čoraz znepokojujúcejší nárast vojenských operácií, ktoré sprevádzajú vysoké počty civilných obetí".

Za posledný týždeň sa násilie vystupňovalo v strednej, severnej a východnej Sýrii, kde proti sebe bojujú vládne sily a rôzne súperiace povstalecké skupiny. K násilnostiam dochádza dokonca aj v tzv. zónach deeskalácie, ktoré sú súčasťou dohody dosiahnutej v kazašskom hlavnom meste Astana medzi Iránom, Tureckom a Ruskom.

V oznámení MVČK napísal, že počty civilistov utekajúcich pred vojenskými operáciami sa zvyšujú, a tak niektoré tábory po celej severosýrskej provincii Rakka aj vo východnom regióne Dajr az-Zaur prijímajú denne vyše 1000 žien, detí a mužov.