Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jakubócy tlmočil veľvyslankyni Turecka postoj SR k vojenskej operácii

Na snímke z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Akcakale 10. októbra 2019 dym stúpa po bombardovaní Sýrie tureckými vojskami. Foto: TASR/AP

Legitímne bezpečnostné obavy, ktoré Turecko má z vývoja v regióne, je podľa ministerstva potrebné riešiť politickým procesom a diplomatickými prostriedkami v súlade s medzinárodným právom a platnou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Generálny riaditeľ politickej sekcie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Marián Jakubócy prijal v piatok (11. 10.) veľvyslankyňu Turecka a tlmočil jej pozíciu Slovenska v súvislosti s jednostrannou vojenskou operáciou, ktorú začalo Turecko 9. októbra v severovýchodnej časti Sýrie. TASR o tom informoval riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničia Juraj Tomaga.

Legitímne bezpečnostné obavy, ktoré Turecko má z vývoja v regióne, je podľa ministerstva potrebné riešiť politickým procesom a diplomatickými prostriedkami v súlade s medzinárodným právom a platnou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN.

"Máme obavy z negatívnych politických a humanitárnych dôsledkov tejto vojenskej operácie na civilné obyvateľstvo vrátane Kurdov na severe Sýrie, zo zvýšenia rizika nového etnického napätia na severe Sýrie a vzniku nových utečeneckých vĺn a vnútorne vysídlených osôb a tiež následkov na efektívny boj proti Daeš, ako aj negatívnych dôsledkov pre úspešné začatie politického procesu s cieľom urovnania sýrskej krízy na základe nedávno vytvoreného ústavného výboru a pod záštitou OSN," uviedol rezort diplomacie. Politický riaditeľ taktiež zdôraznil potrebu rešpektovania suverenity každého štátu.

K prijatiu veľvyslankyne Jakubócym došlo ešte predtým, ako neparlamentné KDH vyzvalo šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominanta Smeru-SD), aby si predvolal tureckého veľvyslanca a požiadal ho o vysvetlenie. Tomaga pripomína, že ministerstvo reagovalo na jednostrannú vojenskú operáciu Turecka už v stredu. "Rezort diplomacie v reakcii vyjadril presvedčenie, presne v línii schváleného spoločného vyhlásenia EÚ, že vojenské riešenie nepovedie k udržateľnému riešeniu tohto dlhoročného konfliktu," doplnil Tomaga.