Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rezort zahraničia: Slováci sa môžu po brexite zamestnať v Británii

Londýn, archívna snímka. Foto: Teraz.sk/Martina Miksová

Po troch mesiacoch pobytu na území Spojeného kráľovstva po brexite môže Slovák ako občan EÚ požiadať o dočasný pobyt.

Bratislava 17. júla (TASR) – Slováci, ktorí sa zaregistrujú v Pobytovej schéme pre občanov Európskej únie (EÚ), sa môžu po brexite zamestnať alebo podnikať v Spojenom kráľovstve. "Občania Slovenskej republiky, ktorí si podali žiadosť o trvalý pobyt na území Spojeného kráľovstva, majú zachované právo na prístup na trh práce bez obmedzenia," informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

V materiáli MZVaEZ sa píše, že ak sa občan prisťahuje do Spojeného kráľovstva po jeho odchode z EÚ s dohodou, alebo bez dohody, už sa nemôže zaregistrovať do Pobytovej schémy pre občanov EÚ. Nevzťahujú sa neho ani práva vyplývajúce z tohto programu.

Po troch mesiacoch pobytu na území Spojeného kráľovstva po brexite môže Slovák ako občan EÚ požiadať o dočasný pobyt. Ten mu bude pridelený maximálne na tri roky. Počas tohto obdobia si občan môže nájsť zamestnanie, informuje ďalej MZVaEZ.

Spojené kráľovstvo plánuje od 1. januára 2021 spustiť novú schému pre pobyt migrantov z tretích krajín. Po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ tam bude patriť aj Slovensko.

„Občania Slovenskej republiky, ktorí prídu na územie Spojeného kráľovstva s cieľom zamestnať sa po tomto dátume, rovnako ako tí občania Slovenskej republiky, ktorým uplynie platnosť dočasného pobytu, už budú spadať pod nové a zatiaľ neznáme imigračné podmienky Spojeného kráľovstva,“ píše MZVaEZ vo svojom dokumente.