Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Medzi obeťami cunami v Indonézii by nemali byť Slováci

Muži sa pozerajú na zničenú oblasť po ničivom zemetrasení a cunami na indonézskom ostrove Sulawesi v meste Palu 11. októbra 2018. Na 1234 stúpol v utorok počet obetí ničivých zemetrasení a vĺn cunami, ktoré v piatok postihli indonézsky ostrov Sulawesi. Indonézia nariadila v utorok zahraničným humanitárnym pracovníkom opustiť oblasť na ostrove Sulawesi, ktorú pred vyše týždňom zasiahli zemetrasenie a vlny cunami. Indonézia sa zvyčajne zdráha prijať pri nešťastiach zahraničnú pomoc. Po zemetrasení s magnitúdou 7,5 a následnej cunami, ktoré 28. septembra zasiahli mesto Palu a ďalšie oblasti v provincii Stredné Sulawesi, však vonkajšiu pomoc prijala. Foto: TASR/AP

Nešťastie si doteraz vyžiadalo najmenej 168 mŕtvych, 745 zranených a 30 nezvestných.

Bratislava 23. decembra (TASR) – Medzi obeťami vĺn cunami, ktoré v sobotu (22.12.) bez varovania zasiahli pláže v oblasti Sundského prielivu v Indonézii, by nemali byť žiadni Slováci. Pre TASR to potvrdil v nedeľu hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Boris Gandel.

"Podľa informácií miestnych úradov nie sú medzi obeťami žiadni občania Európskej únie (EÚ). MZVaEZ SR eviduje vo svojom systéme 40 občanov Slovenskej republiky, ktorí sa toho času nachádzajú v Indonézii," uviedol pre TASR hovorca rezortu diplomacie.

Nešťastie si doteraz vyžiadalo najmenej 168 mŕtvych, 745 zranených a 30 nezvestných. Indonézska Meteorologická, klimatologická a geofyzikálna agentúra (BMKG) uviedla, že možnou príčinou cunami boli podmorské zosuvy pôdy po erupcii sopky Krakatoa, ktorá leží v Sundskom prielive. Ten sa nachádza medzi ostrovmi Sumatra a Jáva a spája Jávske more s Indickým oceánom.