Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

N. Zéland zintenzívňuje boj proti extrémistickému obsahu na internete

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Oznámenie zaznelo zhruba sedem mesiacov po marcových útokoch na mešity v novozélandskom meste Christchurch, pri ktorých zahynulo 51 moslimských veriacich.

Christchurch 14. októbra (TASR) - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová avizovala v pondelok nové opatrenia proti šíreniu extrémistického obsahu na internete. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oznámenie zaznelo zhruba sedem mesiacov po marcových útokoch na mešity v novozélandskom meste Christchurch, pri ktorých zahynulo 51 moslimských veriacich.

Páchateľ - austrálsky belošský rasista Brenton Tarrant - priebeh útoku vysielal naživo na Facebooku a videozáznamy z neho sa šírili prostredníctvom rôznych internetových platforiem a aplikácií.

Ardernová oznámila, že jej vláda počas nasledujúcich štyroch rokov venuje 17 miliónov novozélandských dolárov (9,8 milióna eur), aby bolo možné efektívnejšie nachádzať a čo najrýchlejšie eliminovať príspevky s teroristickým a násilným obsahom.

V rámci novoohlásených opatrení sa výrazne posilnia príslušné právomoci Úradu pre vnútorné záležitosti (DIA), kde sa bude bojom proti extrémizmu zaoberať nový 17-členný tím. Pracovníci DIA budú môcť okrem iného vyšetrovať a trestne stíhať osoby podozrivé zo šírenia extrémistického obsahu.

"Boj proti násilnému extrémizmu na internete je dôležitou súčasťou našej reakcie na teroristické útoky (v Christchurchi) z 15. marca," uviedla vo vyhlásení premiérka Ardernová. Internet by podľa nej mal byť priestorom slobodnej výmeny spoločensky prospešných myšlienok a technológií, a nie kanálom na šírenie neprípustného obsahu.

Novozélandská premiérka už predtým vyzvala veľké internetové spoločnosti a médiá, aby zaviedli a rešpektovali etické štandardy v tejto oblasti.

Muž obvinený z útoku na mešity v Christchurchi v júni poprel svoju vinu v prípade všetkých dovedna 92 vznesených obvinení z vraždy, pokusu o vraždu i terorizmu. Proces s ním by sa mal začať 2. júna 2020.