Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na 24 členov Zväzu štátov Rakúska uvalili vyšetrovaciu väzbu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Čelia obvineniu z nadviazania protištátnych kontaktov, odporu proti štátnej moci, nátlaku, nebezpečného vyhrážania sa, vydierania a vážneho podvodu, uviedli dnes orgány tamojšej prokuratúry.

Viedeň/Graz 24. apríla (TASR) - Na 24 zadržaných členov hnutia Zväz štátov Rakúska (Staatenbund Österreich), ktoré združuje tzv. suverénnych občanov neuznávajúcich orgány Rakúskej republiky, uvalili vyšetrovaciu väzbu.

Muži a ženy vo veku 30-69 rokov čelia obvineniu z nadviazania protištátnych kontaktov, odporu proti štátnej moci, nátlaku, nebezpečného vyhrážania sa, vydierania a vážneho podvodu, uviedli dnes orgány tamojšej prokuratúry.

Rakúska polícia zadržala v uplynulom týždni 27 členov spomínanej extrémistickej organizácie, a to v rôznych častiach krajiny. Traja z nich prejavili vôľu kooperovať s úradmi.

Rozsiahla akcia, na ktorej sa podieľalo vyše 450 policajtov, nasledovala po dlhodobejšom sledovaní členov uvedeného zoskupenia. Tí podľa zistení vyšetrovateľov plánovali okrem iného zadržať a postaviť pred samozvaný súd osoby, ako sú starostovia, zamestnanci banky či dokonca sudcovia.

Popri obavách zo spôsobenia ujmy osobám, ktoré boli terčom vyhrážok, viedlo k zatknutiu popredných členov Zväzu štátov Rakúska aj podozrenie, že sa dopustili "veľkolepého podvodu". Na tzv. informačných podujatiach organizovaných v celom Rakúsku totiž tvrdili, že vstupom do tohto spolku a zakúpením rôznych dokumentov prestáva pre daného občana platiť rakúsky právny poriadok a nemusí tak ďalej platiť dane, odvody či pokuty.

Zväz štátov Rakúska, ktorý má podľa oficiálnych zdrojov v súčasnosti viac ako tisíc členov, vznikol v roku 2015 z iniciatívy Moniky Ungerovej, niekedajšej štajerskej političky Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).