Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Na bazilike Sagrada Família rozsvietili dve nové veže evanjelistov

Chrám svätej rodiny (Sagrada Familia) v Barcelone. Foto: TASR/AP

Veže pred rozsvietením požehnal barcelonský arcibiskup Juan José Omella. Posledné dve veže s výškou 135 metrov venované evanjelistom dokončili v septembri.

Barcelona 13. novembra (TASR) - Na Bazilike Svätej rodiny (Sagrada Família) v Barcelone v nedeľu rozsvietili dve nové veže evanjelistov. Posledným nedokončeným prvkom stavby tak ostala veža venovaná Ježišovi Kristovi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Veže pred rozsvietením požehnal barcelonský arcibiskup Juan José Omella. Posledné dve veže s výškou 135 metrov venované evanjelistom dokončili v septembri. Na ich vrcholy osadili sochy symbolizujúce Matúša (anjel) a Jána (orol). Už vlani umiestnili sochy na veže evanjelistov Marka (leva) a Lukáša (býka). Tieto veže budú obklopovať centrálnu a najvyššiu vežu venovanú Ježišovi Kristovi.

Svetoznáme architektonické dielo navrhnuté katalánskym architektom Antonim Gaudím, ktorý je pochovaný v krypte kostola, je známe tým, že aj po takmer jeden a pol storočí nie je dokončené.

Stavbu mali pôvodne dokončiť v roku 2026, na 100. výročie Gaudího úmrtia. V dôsledku pandémie Covid-19 však došlo k problémom vo financovaní. Šéf stavebnej komisie Esteve Camps v nedeľu uviedol, že bazilika "bude dokončená najviac do desať rokov".

Gaudí, ktorý zomrel v roku 1926, zasvätil Sagrade Famílii veľkú časť svojho profesionálneho života. Jeho nedokončené dielo sa stalo symbolom Barcelony na celom svete. Pokračujúce stavebné práce vychádzajú z architektových sadrových modelov, fotografií a publikácií jeho pôvodných nákresov, ktoré boli zničené pri požiari v roku 1930.