Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na budapeštianskom letisku vykrádali kufre, zasiahla polícia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dvojica páchateľov ukradla 8. januára z kufrov prsteň z bieleho zlata a o päť dní neskôr zas hodinky a parfum.

Budapešť 14. februára (TASR) - Maďarskí kriminalisti odhalili na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti ďalších dvoch pracovníkov pozemnej obsluhy, ktorí vykrádali batožiny pri ich nakladaní do lietadla. Informovala o tom v stredu maďarská polícia na svojej internetovej stránke police.hu.

Dvojica páchateľov ukradla 8. januára z kufrov prsteň z bieleho zlata a o päť dní neskôr zas hodinky a parfum. Kriminalisti preverovali okolnosti nakladania, ktoré ich priviedli k dvom pracovníkom. Ukradnuté veci, ale aj ďalšie predmety pochádzajúce z inej trestnej činnosti, našli pri domovej prehliadke.

Vykrádanie batožín bolo už dlhší čas problémom budapeštianskeho letiska. Vyvrcholenie podľa spravodajského servera Index.hu priniesol január, keď juhokórejské veľvyslanectvo už verejne varovalo návštevníkov Budapešti pred takouto hrozbou.

Veliteľstvo polície na letisku (RRI) následne síce zintenzívnilo pozornosť, ale skutočný obrat nastal až po tom, čo najlepšia maďarská tenistka Tímea Babosová na spoločenskej sieti oznámila, že vykradli aj jej batožinu. Kriminalisti vtedy vypátrali 22-ročného a 25-ročného zamestnanca, u ktorých doma našli klenoty a parfum z kufra športovkyne.

Index.hu v tejto súvislosti uviedol, že slabým článkom reťazca je nákladový priestor lietadla, pretože batožina je od jej odovzdania až po lietadlo sledovaná kamerami. V batožinovom priestore lietadla však takéto kamery už nie sú, ich inštalovanie je vecou leteckých spoločností. Zrejme z tohto dôvodu sa pri aerolíniách, akými sú British Airways a izraelská EL-AL, sťažnosti na vykrádanie kufrov vôbec nevyskytujú.

spravodajca TASR Ladislav Vallach