Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na budúci týždeň sa začne masové zatýkanie migrantov, oznámil Trump

Prezident USA Donald Trump , archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trump tým myslel plán, ktorý sa pripravoval celé mesiace a jeho cieľom je pri bleskovej operácii zaistiť tisíce migrantov, rodičov aj detí, vo veľkých mestách po celých USA.

Washington 18. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump v pondelok večer na Twitteri oznámil, že agenti prisťahovaleckého úradu plánujú podniknúť masové zatýkanie, ktoré sa začne "na budúci týždeň". Trump tým myslel plán, ktorý sa pripravoval celé mesiace a jeho cieľom je pri bleskovej operácii zaistiť tisíce migrantov, rodičov aj detí, vo veľkých mestách po celých USA. Informoval o tom denník Washington Post.

"Na budúci týždeň začne prisťahovalecká a colná polícia (ICE) proces vysťahovania miliónov ilegálnych votrelcov, ktorí sa nezákonnou cestou dostali do Spojených štátov," napísal Trump v tweete. "Vysťahujeme ich tak rýchlo, ako prišli," dodal.

Rozsiahle operácie ICE sa vždy utajujú, aby sa informácie o cieľoch zatýkania nedozvedeli nepovolaní. V roku 2017 sa Trump a vysokopostavení predstavitelia vyhrážali starostovi kalifornského mesta Oakland trestným stíhaním, ak upovedomí obyvateľov mesta, že razie prisťahovaleckého úradu sa už pripravujú, napísal Washington Post.

USA už nebudú podporovať stredoamerické krajiny


Americká vláda nebude viac ponúkať pomoc Salvádoru, Guatemale a Hondurasu, pokým tieto krajiny nepodniknú "konkrétne kroky" na zastavenie migrantov bez dokladov, ktorí sa vydávajú na cestu do Spojených štátov. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.

Vláda prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa koncom marca pozastavila pomoc pre krajiny patriace do tzv. Severného trojuholníka (Strednej Ameriky). Stalo sa tak po tom, ako ich Trump obvinil z nečinnosti v otázke ilegálnej migrácie.

Vláda Spojených štátov "dokončila revíziu" programov pomoci pre spomínané krajiny, potvrdila podľa AFP hovorkyňa rezortu diplomacie Morgan Ortagusová.

Niektoré z plánovaných programov, zameraných na potlačenie ilegálnej migrácie, budú pokračovať. Plánovaných 370 miliónov dolárov pre ďalší fiškálny rok sa použije na iné zahraničné priority.

Takisto každá ďalšia budúca pomoc od Spojených štátov bude podmienečná.

"Nebudeme poskytovať nové finančné prostriedky na programy v týchto krajinách, kým nebudeme spokojní s tým, že vlády Severného trojuholníka prijímajú konkrétne opatrenia na zníženie počtu ilegálnych migrantov prichádzajúcich na hranicu USA," vyhlásila Ortagusová.

Zastavenie tzv. karaván migrantov zo stredoamerických krajín sa stalo jednou z hlavných priorít vlády prezidenta Trumpa.

Severný trojuholník (Strednej Ameriky) zahŕňa Salvádor, Guatemalu a Honduras, odkiaľ v posledných rokoch pred chudobou a násilím utiekli desaťtisíce migrantov a snažili sa dostať do Spojených štátov.

V decembri minulého roka sa Spojené štáty a Mexiko dohodli na významných investíciách do Severného trojuholníka a južného Mexika v snahe zastaviť prílev migrantov.