Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Na Ďalekom východe opäť protestovali na podporu exgubernátora

Ľudia pochodujú počas protestu, aby vyjadrili podporu zadržiavanému gubernátorovi Chabarovského kraja Sergejovi Furgalovi 18. júla 2020 v Chabarovsku. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa úradov od vypuknutia protestov v polovici júla zatkli 19 ľudí. Na najväčšom podujatí pred mesiacom a pol sa zúčastnilo približne 50.000 ľudí.

Moskva 29. augusta (TASR) - Tisíce ľudí sa opäť zhromaždili v sobotu v meste Chabarovsk na ruskom Ďalekom východe, aby vyjadrili podporu zadržiavanému bývalému gubernátorovi Chabarovského kraja Sergejovi Furgalovi. Demonštrácie sa konajú v meste už ôsmy víkend po sebe, píše tlačová agentúra DPA.

Podľa tamojších úradov sa na pochod ulicami mesta vydalo asi 1200 ľudí. Nezávislí novinári, ktorí dianie sledujú, však uvádzajú oveľa vyšší počet. Radnica v Chabarovsku dodala, že počet účastníkov na úradmi nepovolených zhromaždeniach naďalej klesá.

Mnohí demonštranti skandovali "Putin je zlodej" a požadovali odstúpenie vlády. Okrem toho, že znovu žiadali spravodlivý súdny proces so Sergejom Furgalom, kritizovali vplyv moskovského mocenského aparátu v Chabarovskom kraji, ležiacom neďaleko hraníc s Čínou.

Podľa úradov od vypuknutia protestov v polovici júla zatkli 19 ľudí. Na najväčšom podujatí pred mesiacom a pol sa zúčastnilo približne 50.000 ľudí.

Furgal (50) bol zadržaný v noci na 9. júla a prakticky okamžite prevezený do väzobnej väznice v Moskve, pretože je podozrivý zo zorganizovania jedného pokusu o vraždu a dvoch vrážd. Všetky prípady sa mali odohrať v rokoch 2004-05.

Po zverejnení správ o Furgalovom zadržaní vypukli na Ďalekom východe mohutné protivládne protesty a mítingy na podporu zadržaného exgubernátora. Účastníci protestov kritizujú aj rozhodnutie Kremľa vymenovať za gubernátora človeka, ktorý je síce Furgalovým straníckym kolegom, ale na Ďalekom východe doteraz nežil a nepozná jeho špecifiká.

Kritici tvrdia, že Furgalov prípad je politicky motivovaný a súvisí s jeho víťazstvom v gubernátorských voľbách v roku 2018, v ktorých veľkou väčšinou hlasov porazil kandidáta vládnucej strany Jednotné Rusko podporovanej prezidentom Vladimirom Putinom.