Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Deň nezávislosti strážia v Aténach tisícky policajtov

Foto: TASR/AP

Po prvý raz v dejinách moderného Grécka bola verejnosť vylúčená z veľkej časti mestského priestoru, na ktorom sa koná vojenská prehliadka.

Atény 25. marca (TASR) - V obave pred vypuknutím masových protestov proti úsporným ekonomickým opatreniam iniciovali dnes grécke úrady rozsiahlu bezpečnostnú operáciu v centre Atén, kde sa pri príležitosti Dňa nezávislosti konala armádna prehliadka.

Podľa agentúry AP boli v hlavnom meste uvedené do pohotovosti tisícky policajtov a premávka na hlavných trasách k miestu, kde prehliadka prebiehala, bola zastavená.

Po prvý raz v dejinách moderného Grécka bola verejnosť vylúčená z veľkej časti mestského priestoru, na ktorom sa koná vojenská prehliadka - vrátane okolia parlamentu, odkiaľ manifestáciu sledujú politici a iní oficiálni predstavitelia.

Zvyčajne lemujú hlavné ulice Atén pri tejto príležitosti tisícky ľudí: manifestácia sa koná na pamiatku povstania Grécka proti osmanskej nadvláde v roku 1821.

Hnev verejnosti však v súčasnosti prerástol do takej miery, že na politikov, keď sa ukážu na verejnosti, zhromaždený dav často pokrikuje a hádže po nich rozličné predmety.