Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Na Dráve dosiahla hladina 582 cm, rekord 596 cm zrejme nepadne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V okolí Drávaszabolcsu vodohospodári spevnili hrádze vrecami s pieskom a situáciu neustále monitorujú v 31 obciach.

Budapešť 11. augusta (TASR) - Hladina vody západomaďarskej rieky Dráva dosiahla v piatok ráno pri Drávaszabolcsi 582 centimetrov. Doterajší 51-ročný rekord s hodnotou 596 centimetrov však nebude ohrozený, rieka bude kulminovať zrejme niekoľko centimetrov pod touto hodnotou. S odvolaním sa na server idokep.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V okolí Drávaszabolcsu vodohospodári spevnili hrádze vrecami s pieskom a situáciu neustále monitorujú v 31 obciach, pričom sa pripravujú na dlhotrvajúcu kulmináciu, zaznelo v správach verejnoprávnej televízie M1.

Generálny riaditeľ Celoštátneho vodohospodárskeho riaditeľstva (OVF) István Láng upozornil, že aj keď sa povodňová situácia zdá byť pokojná, ide o rekordnú povodeň. "Pri obci Őrtilos už padol rekord hladiny (Drávy) z roku 1972. Každá rekordná povodeň nesie so sebou riziko, že na hrádzach i v prostredí obydlí sú nové javy, ktoré skrývajú nové nebezpečenstvá. Preto bolo mimoriadne dôležité byť na túto povodeň dobre pripravený," dodal Láng.