Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Na Dráve pri západomaďarskej obci Őrtilos namerali rekordnú hladinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Hladina rieky Mura pri meste Letene o 14:00 stúpla na hodnotu 547 cm, čo je len sedem centimetrov pod rekordným stavom.

Budapešť 7. augusta (TASR) - Hladina rieky Dráva pri obci Őrtilos na západe Maďarska dosiahla o 14.00 h 491 cm, čo je 15 cm nad doposiaľ najvyššou nameranou úrovňou. Hladina Drávy tam kulminovala v popoludňajších hodinách. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku, väčšinu vodohospodárov, takmer 100, však prevelili k riekam Mura a Dráva. Na uvedených riekach pracujú 24 hodín denne a v prípade potreby poskytujú okamžitú technickú pomoc samosprávam, uviedlo vo vyhlásení Celoštátne vodohospodárske riaditeľstvo OVF.

Hladina rieky Mura pri meste Letene o 14:00 stúpla na hodnotu 547 cm, čo je len sedem centimetrov pod rekordným stavom. Vo večerných hodinách sa očakáva ešte mierny vzostup hladiny, ktorá by mala kulminovať na hodnote blízkej rekordnej úrovni.

Na rieke Dráva pri obci Drávaszabolcs o 14.00 h namerali 422 cm, pričom hladina stále intenzívne stúpa. Kulmináciu tam očakávajú vo štvrtok, keď by hladina mala presiahnuť rekordnú hodnotu 596 cm z roku 1972. Vodohospodári sa na záplavovú vlnu pripravujú spevnením a vyvýšením hrádzí vrecami s pieskom. Prietok vody je závislý na prevádzkovom režime zahraničných vodných nádrží.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)