Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Na eritrejskom kultúrnom festivale utrpelo zranenia 52 ľudí

Dym sa valí z horiaceho stanu na eritrejskom kultúrnom festivale "Eritrea Scandinavia" v Štokholme, štvrtok 3. augusta 2023. Násilný stret na kultúrnom festivale s eritrejskou tematikou vo Švédsku spôsobil chaos, keď asi tisíc protieritrejských vládnych demonštrantov vtrhlo do vonkajšieho festivalového priestoru, hádzali kamene, podpaľovali stánky a trhali stany. Foto: TASR/AP

Na mieste, kde sa eritrejský kultúrny festival odohrával, sa zhromaždilo približne 1000 demonštrantov, ktorí hádzali kamene na policajtov a boli vyzbrojení palicami.

Štokholm 4. augusta (TASR) - Viac než 50 ľudí utrpelo zranenia na eritrejskom kultúrnom festivale v Štokholme, kde vypukli násilné potýčky. Stav ôsmich ľudí je závažný. V noci na piatok to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.

Na mieste, kde sa eritrejský kultúrny festival odohrával, sa zhromaždilo približne 1000 demonštrantov, ktorí hádzali kamene na policajtov a boli vyzbrojení palicami. Zábery z miesta činu ukazujú chaotickú situáciu aj niekoľko zapálených vozidiel. Polícia zadržala asi 180 ľudí.

Štokholmské úrady uviedli, že zranenia utrpelo 52 ľudí vrátane troch policajtov, pričom stav 15 osôb si vyžiadal hospitalizáciu. Dodali tiež, že začali vyšetrovanie vo veci násilných demonštrácií a sabotáže záchranných zložiek.

Agentúra DPA pripomína, že eritrejský kultúrny festival v Štokholme, v rámci ktorého sa konajú semináre, diskusie, spevácke súťaže a trh, je už dlhší čas terčom kritiky. Údajne je totiž napojený na eritrejský režim tamojšieho prezidenta Isayasa Afewerkiho, ktorý je považovaný za autoritársky.

Podobný protest vypukol pred niekoľkými týždňami aj na eritrejskom kultúrnom festivale v Nemecku. Demonštranti sa dostali do násilných potýčok s políciou, pri ktorých utrpelo zranenia 26 policajtov.