Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

SILNÁ BÚRKA Knud bičuje Škandináviu, mieri na strednú Európu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Búrka zasiahla v piatok okolo 15.30 h SELČ mesto Hanstholm na Jutskom polostrove na severe Dánska. V niekoľkých oblastiach Jutského polostrova vyvracala stromy, doplnila tamojšia polícia.

Silná búrka Knud bičovala v piatok južnú Škandináviu; meteorologické služby už v predstihu odporúčali ľuďom, aby zostali v budovách a vyhli sa tak zásahu troskami. Búrka sa ženie ďalej na Európu, postupne sa bude presúvať do stredu kontinentu. Počasie na Slovensku začne ovplyvňovať v noci na sobotu, keď sa výrazne ochladí. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA, ako aj portály Novinky.cz a iMeteo.sk.

Búrka zasiahla v piatok okolo 15.30 h SELČ mesto Hanstholm na Jutskom polostrove na severe Dánska, uviedla dánska meteorologická služba.

V niekoľkých oblastiach strednej časti Jutského polostrova vyvracala stromy, doplnila tamojšia polícia.

V susednom Nórsku polícia a záchranári vyzvali obyvateľov na juhovýchode, aby nevolali na obvyklé telefónne čísla záchranných služieb, ak nejde o život ohrozujúcu situáciu, a zverejnili pre verejnosť náhradné číslo.

Nórska meteorologická služba vydala už skôr výstrahu najvyššieho stupňa pre časti južného Nórska z dôvodu silného vetra. O niekoľko hodín už strhával strechy a vyvracal stromy. Polície oznámila, že jednu osobu v južnom meste Kristiansand zasiahla do hlavy časť garážovej strechy.

V nórskom hlavnom meste Oslo zrušili 33 futbalových zápasov vrátane mládežníckej ligy, informovala tlačová agentúra NTB.

Elektrárne odhadli, že výpadky elektriny postihli približne 50.000 domácností v juhonórskom regióne Agder.

Letová prevádzka na letisku v Osle má podľa očakávania fungovať ako obvykle, ale niekoľko regionálnych letísk na juhu Nórska by mohli postihnúť odklady alebo rušenie letov. Uviedla to verejnoprávna stanica NRK s odvolaním sa na hovorkyňu štátnej spoločnosti Avinor, ktorá v Nórsku prevádzkuje väčšinu civilných letísk.

Prevádzkovatelia trajektov Color Line a Fjord Line zrušili plavby viacerých osobných trajektov premávajúcich medzi prístavmi v Nórsku a Dánsku, pričom spoločnosť Stena Line zrušila niekoľko plavieb trajektov medzi Švédskom a Dánskom.

Škandinávski meteorológovia varovali, že silný vietor môže v nárazoch dosahovať až rýchlosť 160 kilometrov za hodinu a vyvolať vlny vysoké až desať metrov v prielive Skagerrak medzi Nórskom, Švédskom a severom Jutského polostrova v Dánsku.

Výpadky elektriny hlásili aj z južného Švédska. Verejné služby v Nórsku i Švédsku sa pripravovali na odpratávanie stromov popadaných počas búrky. Niektoré regionálne železničné linky v západnom Švédsku preventívne dočasne zrušili a nebudú premávať až do sobotňajšieho popoludnia.

Česko a Rakúsko by mala búrka zasiahnuť na prelome týždňa. Silný západný až severozápadný vietor bude fúkať v noci na pondelok a v priebehu pondelka, upozornili meteorológovia z Českého hydrometeorologického ústavu. Na hrebeňoch českých hôr by sa mal v pondelok objaviť sneh.

V rakúskych Alpách bude mať vietor silu orkánu, nad 118 kilometrov za hodinu, dodal portál Novinky.cz.