Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Na fasádu lotyšského múzea vyvesili plagát s Putinom v podobe lebky

Ruský prezident Vladimir Putin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Agentúra DPA konštatuje, že nejde o náhodný výber umiestnenia tohto plagátu. Múzeum dejín medicíny Paulsa Stradiša sa totiž nachádza priamo oproti sídlu ruského veľvyslanectva v Rige.

Riga 9. marca (TASR) - Múzeum dejín medicíny v lotyšskom hlavnom meste Riga vyvesilo na svojej fasáde veľkorozmerný plagát, na ktorom je portrét ruského prezidenta Vladimira Putina štylizovaný do podoby lebky. Týmto spôsobom chce vyjadriť protest proti ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu a prejaviť solidarity s Ukrajincami. Informovala o tom agentúra DPA.

Okamih spustenia obrovského plagátu zdokumentovalo samotné múzeum na svojom účte na Twitteri. Túto karikatúru Putina, ktorá sa najprv objavila na obálke spravodajského týždenníka Ir, vytvoril lotyšský umelec.

DPA konštatuje, že nejde o náhodný výber umiestnenia tohto plagátu. Múzeum dejín medicíny Paulsa Stradiša sa totiž nachádza priamo oproti sídlu ruského veľvyslanectva v Rige.

Práve časť ulice v Rige, kde sídli veľvyslanectvo Ruskej federácie, tamojšia radnica nedávno premenovala na "Ulicu nezávislosti Ukrajiny". Cieľom tohto rozhodnutia bolo vyjadriť podporu suverenite, územnej celistvosti a integrite Ukrajiny, jej ambíciám začleniť sa do EÚ a tiež boju voči ruskej agresii.

Podobné rozhodnutie prijali tento týždeň aj v hlavnom meste Litvy Vilnius, kde zmenili názov ulice, na ktorej sa nachádza ruská ambasáda na "Ulicu ukrajinských hrdinov".