Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách na Filipínach zrejme zvíťazil Rodrigo Duterte

Prezidentské, parlamentné, regionálne i komunálne voľby sa dnes začali na Filipínach Foto: TASR/AP

Viac než 54 miliónov registrovaných voličov rozhoduje okrem novej hlavy štátu a poslancoch dolnej komory parlamentu o tisícoch ďalších volených postov za prísnych bezpečnostných opatrení.

Manila 9. mája (TASR) - Dlhoročný starosta mesta Davao na ostrove Mindanao Rodrigo Duterte dnes zrejme zvíťazil v prezidentských voľbách na Filipínach. Vyplýva to z neoficiálnych predbežných výsledkov miestnych aktivistov, o ktorých informovala agentúra DPA.

Po zrátaní hlasov z približne 67 percent volebných okrskov vedie 71-ročný Duterte so ziskom vyše 11 miliónov hlasov. Za ním s veľkým odstupom nasledujú senátorka Grace Poeová a bývalý minister vnútra Mar Roxas, každý so ziskom približne 6,5 milióna hlasov.

Uvedené neoficiálne čísla približne zodpovedajú čiastkovým oficiálnym výsledkom, ktoré boli zverejnené po zrátaní necelých 39 percent hlasov.

Duterte je známy svojimi tvrdými vyjadreniami: počas búrlivej kampane sa nevyhol nadávkam, vyhrážal sa zabíjaním zločincov a opakovane hovoril o možnosti rozpustiť parlament, aby sa vyhol prípadnému odvolaniu pre porušovanie ľudských práv. Vyhlásil tiež, že do pol roka skoncuje s obchodom s drogami, kriminalitou a korupciou a že s páchateľmi takýchto zločinov urobí krátky proces, uviedla DPA.

Viac než 54 miliónov registrovaných voličov rozhodovalo dnes na Filipínach okrem nového prezidenta tiež o viceprezidentovi, guvernéroch provincií, o zložení provinčných zastupiteľstiev, o starostoch a poslancoch mestských zastupiteľstiev - celkovo o obsadení približne 18.000 postov.

V zápase o viceprezidentské kreslo podľa priebežných výsledkov vedie so ziskom 9,96 milióna hlasov Ferdinand Marcos, jediný syn a zároveň menovec bývalého filipínskeho diktátora. Za ním nasleduje kongresmanka Leni Robredová so ziskom 9,02 milióna hlasov.