Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Na Filipínach sa zastavilo prezenčné vyučovanie pre horúčavy

Na archívnej snímke východ slnka. Foto: TASR/AP

Niektoré školy obmedzili počet vyučovacích hodín, aby sa vyhli vyučovaniu počas najhorúcejších častí dňa.

Manila 5. apríla (TASR) - Tisíce škôl na Filipínach pozastavili v piatok prezenčné vyučovanie pre nebezpečne vysoké teploty. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Podľa oficiálnych údajov prešlo 5288 škôl po celom súostroví na diaľkové vyučovanie a týka sa to vyše 3,6 milióna študentov. Mesiace marec, apríl a máj sú typicky najhorúcejšími a najsuchšími v tejto súostrovnej krajine. Súčasné počasie zhoršuje klimatický jav El Niňo.

Mnoho škôl nemá klimatizáciu, takže študenti sa potia v zle vetraných, preplnených triedach. Ministerstvo školstva na základe odporúčania dáva riaditeľom škôl právomoc rozhodnúť o prechode na diaľkové vyučovanie - "v prípadoch extrémnych horúčav a ďalších kalamít".

Niektoré školy obmedzili počet vyučovacích hodín, aby sa vyhli vyučovaniu počas najhorúcejších častí dňa.

Pocitová teplota mala podľa predpovedí v piatok dosiahnuť v niekoľkých oblastiach krajiny "nebezpečnú" úroveň 42 alebo 43 stupňov Celzia, informoval štátny meteorologický úrad.

V hlavnom meste Manila pocitová teplota mala dosiahnuť úroveň "krajnej opatrnosti", 40 stupňov Celzia, keď hrozia kŕče z horúčavy a vyčerpanie.

Pocitová teplota vyjadruje okrem teploty aj relatívnu vlhkosť a rýchlosť prúdenia vzduchu. Maximálna nameraná teplota vzduchu bola v piatok v Manile 35,5 stupňa Celzia.