Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Na fronte na Ukrajine zomrel sólista baletu Odeskej opery Jančyšen

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Hold Jančyšenovi vzdalo na Facebooku aj ukrajinské ministerstvo kultúry, ktoré jeho smrť označilo za "nevýslovnú stratu".

Odesa 21. apríla (TASR) — Tridsaťjedenročný sólista baletu Odeskej opery Rostyslav Jančyšen zahynul počas bojov na frontovej línii na Ukrajine. Opera to oznámila v statuse na sociálnej sieti Facebook, informuje TASR na základe piatkovej správy televízie CNN.

"Rostyslav pôsobil v Odeskej opere viac než desať rokov. V prvých dňoch vojny sa pridal k ozbrojeným silám Ukrajiny, aby hrdinsky bránil Ukrajinu, ktorú nadovšetko miloval! Výsledkom bolo, že baletné špičky nahradila vojenská obuv a hudbu z jeho obľúbených predstavení nahradili zvuky mínometnej paľby," uviedla opera.

Ako dodala, jedna z najpôsobivejších Jančyšenových úloh bola rola zomierajúceho vojaka v balete s názvom Trymaj (Drž). "Osud chcel, že táto úloha sa pre umelca ukázala ako prorocká," napísala opera.

Hold Jančyšenovi vzdalo na Facebooku aj ukrajinské ministerstvo kultúry, ktoré jeho smrť označilo za "nevýslovnú stratu". Rezort spresnil, že zahynul ešte 19. apríla počas mínometného útoku - mesiac pred svojimi 32. narodeninami.