Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Na Haiti zriadili prezidentskú radu, jej úlohou je vybrať vládu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Dočasná prezidentská rada bola zriadená mesiac po tom, ako premiér Ariel Henry počas vlny útokov gangov v hlavnom meste Port-au-Prince prisľúbil, že odstúpi z funkcie po jej ustanovení.

Port-au-Prince 13. apríla (TASR) - Na Haiti bola v piatok formálne ustanovená dočasná prezidentská rada, ktorej úlohou je vybrať nového premiéra a členov vládneho kabinetu. TASR správu prevzala od agentúr DPA a AP.

Dočasná prezidentská rada bola zriadená mesiac po tom, ako premiér Ariel Henry počas vlny útokov gangov v hlavnom meste Port-au-Prince prisľúbil, že odstúpi z funkcie po jej ustanovení.

Radu bude tvoriť deväť zástupcov z rôznych strán, skupín občianskej spoločnosti a súkromného sektora. Právo hlasovať však bude mať iba sedem členov.

Henry sa po zverejnení dekrétu o zriadení rady k svojej rezignácii bezprostredne nevyjadril.

Ozbrojené haitské gangy už vyše mesiaca podnikajú útoky na kľúčové vládne inštitúcie. Ich cieľom bolo vypudiť premiéra Ariela Henryho, ktorý sa dostal k moci v roku 2021 po vražde prezidenta Jovenela Moiseho. Násilie od začiatku útokov z 29. februára v niektorých oblastiach hlavného mesta zoslablo, ale napriek tomu tam k streľbe dochádza denne.

Vlna násilia zapríčinila, že z metropoly Haiti začali hromadne utekať tamojší obyvatelia. Podľa Medzinárodnej organizácie OSN pre migráciu (IOM) odtiaľ od začiatku marca utieklo približne 95.000 ľudí.

Vyostrujúca sa situácia donútila minulý mesiac premiéra Henryho oznámiť, že odstúpi, len čo vznikne dočasná prezidentská rada. Henry, ktorý bol na oficiálnej návšteve v Keni, kde s podporou OSN presadzoval vyslanie policajtov z tejto východoafrickej krajiny, pre vyčíňanie gangov uviazol mimo Haiti.