Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Na hlavnej vlakovej stanici v Berlíne nahlásili bombu

Na snímke policajná páska pred budovou rozhlasovej stanice Antenne Thüringen po bombovej hrozbe 24. októbra 2023 v nemeckom Weimare. Foto: TASR/DPA

Bombovú hrozbu v podobe e-mailu podpísaného palestínskym militantným hnutím Hamas zaznamenali aj v stredonemeckom meste Weimar v spolkovej krajine Durínsko.

Berlín/Erfurt 24. októbra (TASR) - Bombové hrozby zaznamenali v utorok vo viacerých nemeckých spolkových krajinách vrátane metropoly Berlín, kde bola podľa polície postihnutá hlavná železničná stanica. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Nemecká štátna železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) dostala približne o tretej hodine nadránom e-mail, v ktorom odosielateľ tvrdil, že na hlavnej vlakovej stanici v Berlíne sa nachádza bomba. Polícia situáciu preverila a nakoniec dospela k záveru, že nebezpečenstvo pre cestujúcich nehrozí.

Terčom bombových hrozieb sa podľa polície stalo aj berlínske sídlo televíznej stanice RTL a Willy-Brandt-Haus, sídlo centrály Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Do vyšetrovania sa zapojil krajinský kriminálny úrad (LKA), polícia však bližšie podrobnosti neuviedla.

Bombovú hrozbu v podobe e-mailu podpísaného palestínskym militantným hnutím Hamas zaznamenali aj v stredonemeckom meste Weimar v spolkovej krajine Durínsko, a to v budove, kde sídlia viaceré rozhlasové stanice. Polícia budovu v utorok ráno evakuovala, po prehliadke priestorov pomocou služobných psov vycvičených na hľadanie výbušnín však neobjavila žiadne podozrivé predmety. Nateraz spustila trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi a súčasne preveruje spojitosť s Hamasom.

V pondelok si viacero bombových hrozieb vyžiadalo rozsiahlejšie policajné zásahy v školách v rôznych oblastiach Nemecka. Týkali sa spolkových krajín Bavorsko (Augsburg, Regensburg a Cham), Bádensko-Württembersko (Karlsruhe a Mannheim), Severné Porýnie-Westfálsko (Solingen a Wuppertal), Sasko (Chemnitz) i durínskej krajinskej metropoly Erfurt.