Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Na humanitárnej katastrofe Rohingov zarábajú policajti a úradníci

Na snímke utečenci etnickej menšiny Rohingov Foto: TASR/AP

Príslušníci miestnych úradov a lokálnych bezpečnostných zložiek zhromažďujú z vypálených dedín v Jakchainskom štáte dobytok, ktorí patril Rohingom. Prevážajú ho do budhistami kontrolovaných oblastí.

Rangún 27. septembra (TASR) - Po úteku takmer pol milióna moslimských Rohingov v dôsledku zásahov mjanmarskej armády sa po opustených poliach a vyplienených dedinách na západe krajiny túlajú tisíce kráv a kôz.

Agentúra AP s odvolaním sa na výpovede nemenovaných svedkov uviedla, že na humanitárnej katastrofe sa teraz pokúšajú zarobiť mjanmarskí vojaci a policajti.

Príslušníci miestnych úradov a lokálnych bezpečnostných zložiek zhromažďujú z vypálených dedín v Jakchainskom štáte dobytok a prevážajú ho do budhistami kontrolovaných oblastí.

Hovädzí dobytok odtiaľ prevážajú do regionálneho hlavného mesta Sittwe na západe krajiny. Po predchádzajúcej vlne násilia v roku 2012 tam vláda zriadila tábory pre desaťtisíce vnútorne vysídlených Rohingov, ktorým je odopieraný prístup k potravinovej i zdravotníckej pomoci.

Pred násilnosťami ušlo z Mjanmarska do susedného Bangladéša od konca augusta už vyše 421.000 Rohingov.