Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Na ISS sa plne obnovil tlak vzduchu po pravdepodobnom náraze meteoritu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na palube ISS sa v súčasnosti nachádza šesť členov posádky.

Moskva 31. augusta (TASR) - Na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) došlo k plnému obnoveniu tlaku vzduchu. Po pravdepodobnom náraze meteoritu o tom v piatok informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú vesmírnu agentúru Roskosmos.

Tlak vzduchu je "v rámci predpísaných parametrov", uviedol Roskosmos vo vyhlásení s tým, že nič neohrozuje bezpečnosť alebo zdravie posádky.

Podľa šéfa Roskosmosu Dmitrija Rogozina došlo v noci na štvrtok na ISS k mimoriadnej situácii, a síce k poklesu tlaku a úniku vzduchu na palube stanice.

Problém sa napokon podarilo objaviť v kozmickej lodi Sojuz MS-09, ktorá na vesmírnej stanici zakotvila v júni tohto roku. Zapríčinila ho mikroprasklina pravdepodobne spôsobená vonkajším poškodením. To podľa Rogozina mohlo nastať v dôsledku nárazu mikrometeoritu. Posádka prasklinu zalepila.

Na palube ISS sa v súčasnosti nachádza šesť členov posádky: veliteľ Drew Feustel, letoví inžinieri Ricky Arnold a Serena Auňónová-Chancellorová z americkej NASA, Alexander Gerst z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Oleg Artemjev a Sergej Prokopjev z ruskej agentúry.