Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

POČASIE v EURÓPE sa zmieta v EXTRÉMOCH: Požiare zo sucha i krupobitie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa oznámenia protipožiarna služba vyslala do lokality 40 hasičov, dve lietadlá so špeciálnymi vakmi na zhadzovanie vody a 15 hasičských vozidiel.

Atény 11. júna (TASR) - Desiatky gréckych hasičov sa snažia ovládnuť obrovský prírodný požiar, ktorý sa šíri zalesnenou oblasťou na polostrove Peloponéz na juhu krajiny, ale priamo neohrozuje obývané územia. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Protipožiarna služba uviedla, že prírodný požiar vypukol v pondelok popoludní v oblasti Peloponézu s názvom Kato Ahagia, približne 250 kilometrov západne od metropoly Atény. Príčina nie je ešte známa.

Ide o prvý veľký lesný požiar toto leto v Grécku.

Podľa oznámenia protipožiarna služba vyslala do lokality 40 hasičov, dve lietadlá so špeciálnymi vakmi na zhadzovanie vody a 15 hasičských vozidiel.

Grécko trápia prírodné požiare každý rok počas horúcich, suchých liet. Vlani v júli zahynulo 101 ľudí, keď sa obrovský požiar nekontrolovateľne šíril prímorským letoviskom Mati neďaleko Atén.

Nemecko zasiahli silné búrky s krupobitím



Traja ľudia utrpeli v pondelok večer ľahké zranenia, keď juh a východ Nemecka zasiahli silné búrky sprevádzané krupobitím. Informovala o tom agentúra DPA.

V spolkovej krajine Bavorsko podľa Nemeckej meteorologickej služby (DWD) vyčíňala víchrica s nárazmi vetra s rýchlosťou do 120 kilometrov za hodinu, padali krúpy s priemerom do šesť centimetrov a udrelo množstvo bleskov.



V okresoch Germering a Puchheim veľké krúpy ľahko zranili najmenej troch ľudí, povedal podľa denníka Bild hovorca miestnej polície.

Na viacerých miestach v okolí Mníchova poškodili krúpy okná áut a strešné okná, uviedli hovorcovia polície a hasičského zboru. Množstvo domov sa ocitlo pod vodou, pričom v Mníchove vyrazili policajné a hasičské jednotky k približne 550 zásahom.



Popadané stromy na koľajach medzi mestami Landshut a Mníchov spôsobili obmedzenia v železničnej doprave. Vlaky boli však odklonené a vďaka tomu nedošlo k celkovému prerušeniu prevádzky. Menšie meškanie zaznamenala i nákladná doprava na trase Berlín-Drážďany.

Nepriaznivé počasie zasiahlo i spolkovú krajinu Sasko. Na juhu Saska spadlo za hodinu 30-50 litrov zrážok na meter štvorcový; DWD pomocou radarov zaznamenala krúpy s priemerom do štyroch centimetrov.

Silné búrky hrozia v Nemecku i v utorok, a to najmä v oblasti od východného okraja Álp po Baltské more.