Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

FOTO: Na juhu Macedónska objavili kostru prehistorického slona

Členka tímu paleontológov sa pozerá na skamenenú kostru vyhynutého druhu slona vykopaného neďaleko mesta Negotino v Macedónsku. Foto: TASR/AP

Odhaduje sa, že tento prehistorický živočích podobný slonovi vážil približne desať ton.

Skopje 25. apríla (TASR) - Paleontológovia z Bulharska a Macedónska spoločne odkrývajú skamenené pozostatky prehistorického slona. Predpokladá sa, že išlo o predchodcu mamuta, informovala v utorok agentúra AP.

Milióny rokov staré fosilizované kosti náhodou objavil muž pracujúci na poli v dedine Dolni Disan pri meste Negotino, ktoré sa nachádza v južnej časti Macedónska.

Deti sa pozerajú na skamenelú kostru vyhynutých druhov slonov, vykopaných neďaleko mesta Negotino v Macedónsku.
Foto: TASR/AP


Vedci z prírodovedného múzea v macedónskej metropole Skopje a prírodopisného múzea v bulharskom hlavnom meste Sofia začali kostru odkrývať minulý piatok.

Členka paleontologického tímu pracuje na skamenelom skelete vyhynutého druhu slona vykopaného neďaleko mesta Negotino v Macedónsku.
Foto: TASR/AP


Odhaduje sa, že tento prehistorický živočích podobný slonovi vážil približne desať ton. Žil v období miocénu pred zhruba ôsmimi miliónmi rokov a v čase uhynutia mohol mať zhruba 50 rokov.

Biljana Garevská z prírodovedného múzea v Skopje spresnila, že fosília patrí jednému z predkov dnešného slona, ktorí v tomto regióne žili v čase, keď sa podobal na africkú savanu.