Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Počet obetí zrážky vlakov stúpol na 27, zranených je vyše 50

havária vlakov v Taliansku. Foto: Twitter

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi obeťami boli aj slovenskí občania. Správu priebežne aktualizujeme.

Miláno 13. júla (TASR/TERAZ.sk) - Čelná zrážka dvoch regionálnych vlakov na juhovýchode Talianska v stokilometrovej rýchlosti si dnes vyžiadala najmenej 27 mŕtvych a vyše 50 zranených. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky TG24.

Citovala predstaviteľa železničnej polície Giancarla Conticchia, ktorý povedal, že to ešte stále nemusí byť konečná bilancia. "Jeden z tých dvoch vlakov tam nemal byť. Bola to istotne chyba. A my musíme zistiť, prečo k nej došlo," uviedol.

Počet zranených narástol niekoľko hodín po nehode na vyše 50, informovala talianska tlačová agentúra ANSA s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Prví záchranári, ktorí dorazili na miesto nehody, vypovedali, že to bol strašný pohľad. "Videl som mŕtvych ľudí. Ľudí, ktorí volali o pomoc. Ľudí, ktorí plakali. Bol to najhorší pohľad v mojom živote," uviedol jeden z policajtov.

Starosta neďalekého mesta Corato, Massimo Mazzili, na Facebooku napísal, že "to vyzeralo ako havária lietadla".

Zdravotníci zverejnili výzvu na darovanie krvi, pretože ošetrili desiatky zranených a chýbala im krv. Štyria zo zranených boli podľa správ vo veľmi vážnom stave.

Medzi zranenými bolo aj batoľa, ktoré vytiahli z trosiek vlaku. Podľa agentúry ANSA pri zrážke zahynul najmenej jeden z rušňovodičov.



Vlaky plné študentov a ľudí cestujúcich za prácou sa zrazili okolo 11.30 h na jednokoľajnej trati medzi Coratom a Andriou, severne od prístavu Bari. Náraz úplne zdemoloval prvé vagóny oboch vlakov. Talianske médiá uviedli, že mnohí cestujúci sú ešte stále uväznení v troskách vlaku na mieste zrážky, ktoré je pre záchranárov ťažko prístupné.

Taliansky premiér Matteo Renzi vyzval na urýchlené vyšetrenie príčiny zrážky a vyjadril sústrasť rodinám obetí.



Významná talianska mimovládna organizácia Legambiente uviedla, že problémom mohla byť skutočnosť, že na starých železničných tratiach na vidieku nie je automatický brzdný systém a v minulosti sa do nich takmer neinvestovalo. Nemožno vylúčiť ani ľudskú chybu. Podľa talianskych médií jeden z vlakov nemal na trati byť, mal čakať na zastávke, kým ho druhý neminie.

Zábery Il Quotidiano Italiano








Chronológia vlakových nešťastí v Taliansku:
- november 1989: V Kalábrii si zrážka dvoch vlakov prevážajúcich väčšinou deti vyžiadala 13 mŕtvych.
- 7. január 2005: Na jednokoľajovej trati medzi Bolognou a Veronou sa zrazil osobný a nákladný vlak po tom, čo jeden zo strojvodcov prehliadol signál na zastavenie. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.
- 30. júna 2009: V toskánskom prístavnom meste Viareggio sa v blízkosti stanice vykoľajili dva vagóny s kvapalným plynom a následne vybuchli. Nešťastie si vyžiadalo 28 mŕtvych a 50 zranených.
- 6. augusta 2010: Jeden človek zahynul a 30 ďalších utrpelo zranenia, keď sa vykoľajil vlak pri Neapole. Regionálny vlak prechádzal práve východným predmestím Neapola nazývaným Gianturco.
- 6. júna 2012: Na železničnej stanici v juhotirolskom Brixene na severe Talianska sa vykoľajila nákladná vlakovú súprava prepravujúca staré železo. Pri nehode, po ktorej sa mimo trate ocitlo sedem vagónov vlaku, sa ľahšie zranili dve osoby.


Andrej Kiska i premiér poslali sústrastný telegram talianskemu prezidentovi S. Mattarellovi


V súvislosti s nehodou poslal prezident SR Andrej Kiska sústrastný telegram talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Kiska vyjadril aj v mene slovenských občanov hlbokú sústrasť talianskemu prezidentovi i rodinám a blízkym obetí.

"So žiaľom som prijal správu o tragických dôsledkoch železničného nešťastia pri meste Bari, ktoré si vyžiadalo obete na ľudských životoch a desiatky zranených," uviedol Kiska.

"S hlbokým zármutkom som prijal správu o tragickej dopravnej havárii pri meste Bari, ktorá si vyžiadala životy veľkého počtu osôb a desiatky zranených,"
uviedol aj premiér Robert Fico, ktorý talianskemu predsedovi vlády a všetkým pozostalým obetí tejto tragédie vyjadril úprimnú sústrasť.

Aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák zaslal sústrastný telegram svojmu talianskemu partnerovi Paolovi Gentilonimu. Rodinám a blízkym obetí tejto tragédie vyjadril úprimnú sústrasť.

Talianskemu rezortnému kolegovi Grazianovi Delriovi kondoloval tiež minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely. "S veľkým zármutkom som prijal správu o tragickom nešťastí na železničnej trati v Apúlii. Vážený pán minister, dovoľte mi vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým i celej Vašej krajine," uviedol Brecely.

Medzi obeťami vlakového nešťastia v Taliansku nie sú Slováci

Slováci sa medzi obeťami utorkového (12.7.) vlakového nešťastia v Taliansku nenachádzajú. Pre TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vec Igor Skoček.

Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že tragická zrážka vlakov je pre jeho krajinu "okamihom sĺz".