Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Na južných hraniciach slúži iba 1400 pohraničníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Maďarská vláda pohraničníkom skomplikovala prácu aj tým, že v máji prepustila z väzníc stovky zahraničných prevádzačov, konštatoval server hvg.hu.

Budapešť 24. júla (TASR) - Rok po vlaňajšom spustení náboru členov maďarskej pohraničnej stráže v nej pôsobí len necelých 1400 príslušníkov. Maďarská vláda pritom v prvej fáze plánovala vycvičiť až 2200 pohraničníkov, ktorí tvoria samostatný pluk v rámci tzv. pohotovostnej polície.

Upozornil na to v pondelok server hvg.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Mzda pohraničníkov nezohľadnila vysokú mieru inflácie, čo podľa servera prispelo k nezáujmu o túto profesiu. Doposiaľ podalo výpoveď 394 príslušníkov stráže. Až 37 percent tých, čo sa do výcviku hlásia, je neschopných služby.

Maďarská vláda pohraničníkom skomplikovala prácu aj tým, že v máji prepustila z väzníc stovky zahraničných prevádzačov, konštatoval hvg.hu.

Prepustenie zhruba 600 prevádzačov zdôvodnil kabinet tvrdením, že Európska únia neprispieva Maďarsku na náklady na ochranu hraníc a zároveň ho trestá za preplnené väznice.

Maďarské ministerstvo vnútra vlani 7. júla avizovalo, že posilní ochranu štátnych hraníc prijatím celkovo 4000 pohraničníkov. Vláda predtým zhodnotila vývoj ilegálnej migrácie a skonštatovala, že situácia na južných hraniciach Maďarska sa rapídne zhoršuje.

Polícia následne 15. júla 2022 spustila nábor pohraničníkov, ktorých chcela už v prvej fáze prijať 2200, pričom im ponúkla pracovnú zmluvu na tri roky.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)