Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

POHREB KOHLA: Rusko bude zastupovať Medvedev, Gorbačov však nepríde

Kvety a fotografia pred domom bývalého nemeckého spolkového kancelára Helmuta Kohla, ktorý zomrel v piatok 16. júna 2017 vo veku 87 rokov, v Oggersheime 19. júna 2017. Foto: TASR/AP

Kohl, ktorý zomrel 16. júna vo veku 87 rokov, bol kancelárom západného a neskôr zjednoteného Nemecka 16 rokov. Zohral zásadnú úlohu pri zjednotení krajiny a ukončení studenej vojny.

Moskva 27. júna (TASR) - Ruský premiér Dmitrij Medvedev bude zastupovať svoju krajinu na pohrebe bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla, ktorý sa uskutoční v sobotu vo francúzskom meste Štrasburg, sídle Európskeho parlamentu. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Kohl, ktorý zomrel 16. júna vo veku 87 rokov, bol kancelárom západného a neskôr zjednoteného Nemecka 16 rokov; z úradu odišiel v roku 1998. Zohral zásadnú úlohu pri zjednotení krajiny a ukončení studenej vojny.

Medvedev ohľadom Kohlovho úmrtia zaslal sústrastný telegram nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Kohla označil za "výnimočného štátnika, ako aj otca európskej a globálnej politiky, ktorý vydláždil cestu k opätovnému zjednoteniu Nemecka".

Gorbačov na radu lekárov nepocestuje na poslednú rozlúčku s H. Kohlom



Niekdajší prvý muž bývalého Sovietskeho zväzu Michal Gorbačov sa na odporúčanie lekárov nezúčastní v sobotu na európskom smútočnom obrade za zosnulého nemeckého exkancelára Helmuta Kohla, ktorého dejiskom bude Európsky parlament v Štrasburgu. Informáciu zverejnili dnes ruské médiá s odvolaním sa na tlačovú službu Gorbačovovej nadácie.

Posledný sovietsky vodca Michail Gorbačov.
Foto: TASR/AP


Medzičasom 86-ročný laureát Nobelovej ceny mieru z roku 1990 označil 16. júna, v deň Kohlovho úmrtia v Ludwigshafene, zosnulého za politika mimoriadnych kvalít, ktorý zanecháva vo svetových dejinách jasné stopy. Súčasne pripomenul, že Kohl dostal od krajanov prezývku kancelár nemeckej jednoty, a dodal, že je to správne a spravodlivé.

Smútočný obrad na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu bude vôbec prvým svojho druhu. Po prevoze rakvy s telesnými pozostatkami zosnulého vrtuľníkom zo Štrasburgu do Ludwigshafenu a následne do Speyeru sa uskutoční zádušná omša, ktorej dejiskom bude tamojšia Katedrála Panny Márie a sv. Štefana. Po rozlúčke s vojenskými poctami, ktorá sa uskutoční tiež v tejto lokalite, by mali Kohla pochovať na miestnom cintoríne v Speyeri.

Na pôde EP by mali na smútočnom obrade vystúpiť francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ale aj niekdajší Kohlovi politickí partneri - exprezident USA Bill Clinton či bývalý španielsky premiér Felipe González.

Kohl, ktorý zohral zásadnú úlohu pri zjednotení krajiny a ukončení studenej vojny, odišiel z funkcie spolkového kancelára po 16 rokoch pôsobenia na čele vlády, sčasti už zjednoteného Nemecka. Po dlhodobých zdravotných problémoch skonal 16. júna vo veku 87 rokov.

Pripravovaná ceremónia je označovaná ako "európsky štátny obrad". Jej iniciátorom je predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Zdôvodnil to tým, že Kohl bol jednou z doteraz iba troch osobností ocenených titulom európskeho čestného občana. Zvyšnými dvoma sú francúzsky politik Jean Monnet a jeho krajan Jacques Delors.