Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na Korzike sa konal pohreb nacionalistu Y. Colonnu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V sprievode za rakvou k miestnemu kostolu, kde sa konala pohrebná omša, kráčali stovky ľudí.

Ajaccio 25. marca (TASR) - Stovky ľudí sa v piatok zúčastnili na pohrebe korzického nacionalistu Yvana Colonnu, ktorý si odpykával doživotný trest za vraždu prefekta Clauda Érignaca z roku 1998. Colonna podľahol v pondelok v nemocnici v Marseille vážnym zraneniam, ktoré utrpel 2. marca pri útoku spoluväzňa.

Ako informovala agentúra AFP, Colonnov pohreb sa konal v jeho rodnej obci Cargese ležiacej na západnom pobreží Korziky.

V sprievode za rakvou k miestnemu kostolu, kde sa konala pohrebná omša, kráčali stovky ľudí vrátane vodcu autonomistov a predsedu korzickej regionálnej výkonnej rady Gilla Simeoniho a bývalého šéfa militantnej skupiny Front pre národné oslobodenie Korziky (FLNC) Charla Pieriho.

Podľa AFP bol v centre Cargese nad ulicou rozvinutý transparent s nápisom, ktorý za Colonnovu násilnú smrť viní francúzsky štát, lebo ho vo väzení vo francúzskom meste Arles nedokázal ochrániť.

Colonna, jeho právnici i príbuzní pritom roky opakovane žiadali, aby si trest mohol odpykať vo väzení na Korzike.

Érignaca zastrelila na ulici v Ajacciu skupina korzických nacionalistov 6. februára 1998, keď sa chystal ísť so svojou manželkou na koncert. Rok po vražde z nej niekoľko členov komanda obvinilo Colonnu. Neskôr svoje výpovede stiahli s tým, že polícia na nich pri výsluchoch vyvíjala nátlak.

Šesťdesiatjedenročný Colonna dostal za vraždu prefekta doživotie. Vinu popieral a obrátil sa na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ktorý však jeho žalobu zamietol.

Na ostrove, kde niektorí považovali Colonnu za hrdinu boja za nezávislosť Korziky, vyvolalo jeho vážne zranenie a smrť nepokoje, pri ktorých utrpeli zranenia desiatky ľudí. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v snahe upokojiť situáciu minulý týždeň vyjadril ochotu rokovať o autonómii Korziky.