Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Na kozmodróme Vostočnyj sa začal summit Putina s Kimom

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čogn-un Foto: TASR/AP

Ruská štátna televízia zverejnila zábery Putina, ktorý vyjadril "veľké potešenie" zo schôdzky s Kimom po tom, čo sa obe delegácie zišli na spoločných rokovaniach.

Moskva 13. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čogn-un v stredu začali oficiálne bilaterálne rokovania, po prehliadke odpaľovacích a raketových zariadení na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruská štátna televízia zverejnila zábery Putina, ktorý vyjadril "veľké potešenie" zo schôdzky s Kimom po tom, čo sa obe delegácie zišli na spoločných rokovaniach.

AFP pripomína, že na rozhovoroch sa zúčastňujú aj ruskí ministri obrany a zahraničných vecí - Sergej Šojgu a Sergej Lavrov.

Putin a Kim si predtým v rámci stretnutia na kozmodróme spoločne prezreli odpaľovaciu rampu, kde sa oboznámili s procesom montáže ruskej nosnej rakety typu Angara, informovali ruské médiá.

Analytici predvídajú, že Severná Kórea by mohla súhlasiť so zásobovaním Ruska muníciou a zbraňami pre útočnú vojnu, ktorú Moskva vedie proti Ukrajine. Rusko by výmenou za to mohlo súhlasiť s transferom zbrojných technológií vrátane špionážnych satelitov a jadrových ponoriek.

Ak sa Kim a Putin tiež dohodnú na posilnení vojenskej spolupráce vrátane trojstranných námorných cvičení s Čínou, bude to predstavovať veľkú bezpečnostnú výzvu pre Kórejský polostrov i ďalšie oblasti, konštatuje agentúra.