Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Na Kube sa konajú komunálne voľby

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pôvodne sa mali konať v septembri, boli však odložené kvôli hurikánu Irma, ktorý Kubu spustošil a spôsobil aj smrť desiatich ľudí.

Havana 26. novembra (TASR) - Na Kube sa v nedeľu koná prvé kolo komunálnych volieb. Začne sa nimi séria volieb, ktoré vyvrcholia vo februári budúceho roku zvolením nástupcu súčasného prezidenta Raúla Castra. Najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o 57-ročnom Miguelovi Díazovi-Canelovi, ktorý je Castrovým prvým viceprezidentom a druhým mužom v kubánskej vláde.

Po tejto zmene Raúl Castro z kubánskeho verejného života neodíde, pretože až do najbližšieho zjazdu v roku 2021 bude v čele Komunistickej strany Kuby, upozornil francúzsky spravodajský magazín Le Point.

Spravodajský server France Info vyslovil očakávanie, že veľká časť radových Kubáncov nedeľným voľbám nevenuje veľkú pozornosť, čo súvisí okrem iného aj s tým, že sú z nich opäť vylúčené opozičné strany, ktoré sú na Kube stále ilegálne a nemôžu teda ani kandidovať.

Pôvodne sa spomínané komunálne voľby mali konať v septembri, boli však odložené kvôli hurikánu Irma, ktorý Kubu spustošil a spôsobil aj smrť desiatich ľudí.

Voľby sa budú konať v situácii, keď Kuba zažíva ďalší pokles v ekonomike, ktorý okrem iného súvisí aj so znížením objemu dodávok ropy z Venezuely a so spomalením tempa ekonomických reforiem na Kube. Podľa bývalého kubánskeho diplomata Carlosa Alzugaraya Kuba "naakumulovala" meškanie reforiem v oblasti decentralizácie, vytvárania súkromného sektoru v ekonomike a menovej unifikácie, na čo sa čaká už niekoľko rokov.

Tento víkend je pre Kubáncov významný aj tým, že si v sobotu pripomenuli prvé výročie smrti vodcu revolúcie Fidela Castra.